-
Woda w filtrze paliwa
Mam problem z komunikatem i ikoną informującą o wodzie w filtrze paliwa. Ikona i komunikat pojawia się dosłownie na chwilkę tylko po włożeniu kluczyka i gaśnie niemal natychmiast. W czasie jazdy nie ma takiego komunikatu, ani ikonka się nie zapala.
Kilka dni temu odebrałem Alfę z serwisu pozakupowego, gdzie robili rozrząd, filtry itp, taki pakiet na start, oczywiście filtr paliwa też był wymieniony (mann). Komunikat o wodzie w filtrze paliwa nadal się pojawia na sekundę po włożeniu kluczyka i znika.
I teraz robi się ciekawie:
1. odpinam wtyczkę, komunikatu brak
2. podpinam NOWY czujnik, który specjalnie zakupiłem, który sobie wisi swobodnie na kablu i komunikat się pojawia (też na sekundę), a czujnik nie miał nawet kontaktu z paliwem czy wodą.
Wtyczkę obficie spryskałem preparatem czyszczącym styki i efekt identyczny. Komunikat na sekundę po włożeniu kluczyka się pojawia, następnie znika i do kolejnego włożenia kluczyka się nie pokazuje.
Przeszukałem forum i nie znalazłem takiego przypadku, może ktoś mi coś doradzi w tej kwestii? Nie ukrywam, że jest to denerwujące.
-
Sprawdziłeś ciągłość przewodów?
-
W sumie to nie, ale jest coraz ciekawiej, zostawiłem spryskaną wtyczkę preparatem kontakt na noc odpiętą od filtra. Dzisiaj odpaliłem samochód i błędu nie było, bo wtyczka odpięta, ale wywaliło check engine… zgasiłem silnik, podłączyłem czujnik i błędu wody w filtrze nie było, ale check engine został. Auto jedzie normalnie, ale check swieci ciagle…
Do szwagra podjadę na kompa i zobaczymy.
Fajnie się zaczyna przygoda z Alfą, od zakupu zrobiłem 300 km
-
Jeśli przed serwisem było dobrze, a po serwisie jest źle, to przyczyn należy szukać w serwisie albo użytych częściach :)
Nie wiem jak jest w tym silniku, bo mam benzynę, ale w takim stareńkim dieslowskim silniku Fiata - 1,9, montowanym w Ducato z 1997 roku, po włączeniu zapłonu, na chwilę pojawiała się ikonka z info, że czujnik wody w filtrze działa, jeśli było jej dużo, to kontrolka świeciła na stałe - przy wymianie filtra zapomniałem podłączyć przewód i kontrolka świeciła na stałe, ale nie uruchamiała checka, po podłączeniu przewodu wszystko wróciło do normy.
-
Chec był spowodowany niskim napięciem akumulatora i kilka modułów złapało błędy. Po trasie 50 km alfa odpaliła bez check emgine, na kompie wyszły błędy z powodu akumulatora, ale już są skasowane i nie pojawiają się ponownie. Muszę doładować akumulator albo kupię nowy.
Po serwisie zrobiłem kilka rund po mieście i było git
-
W Fiatach zapalanie ikonki wody we filtrze po przekręceniu kluczyka jest normalne. Jednak nie powinien pojawiać się komunikat na wyświetlaczu, a lampka ma zgasnąć po sekundzie albo dwóch. Może ten czujnik musi być zanurzony w ropie żeby nie pokazywał błędu, dlatego samo podłączenie drugiego "w powietrzu" nie wystarczy żeby błąd zniknął.
-
W takim razie zamienię te czujniki i będę obserwował co się dzieje.
-
u mnie komunikat o wodzie pojawia sie , gdy akumulator ma dość i wymaga ładowania. Swieciło pomimo nowego filtra...
-
Właśnie też gdzieś na taką opinię trafiłem, że to może powodować zapalanie się tego komunikatu. Jak będę miał możliwość to podładuję akumulator, albo wymienię na nowy i się zobaczy.
-
Po ponad roku wracam do tematu.
Akumulator wymieniony na nowy, filtr wymieniony na nowy i ciągle ta sama historia. Kluczyk wkładam, wywala błąd, za chwilę gaśnie i tak za każdym razem jak chcę odpalić.
Ma ktoś jakieś inne pomysły co sprawdzić?