Definicja auta nowego, jakie to jest nowe auto? Zakup
Byłem ostatnio "kupić" nowy samochód, świeża sprawa. Zaliczka wpłacona, jadę odebrać. Samochód z 2022, zarejestrowany, wg zapewnień nowy, bez przebiegu, ogłoszenie wystawione przez były już, autoryzowany salon alfy.
I teraz tak, uszkodzona plastikowa listwa przy nadkolu, wygladało na pęknięcie przy zjeździe z lawety albo coś takiego, drobiazg, chociaż miał być nowy, bez wad, tylne 3 szyby w drzwiach młodsze o dwa miesiące od daty produkcji samochodu (najwidoczniej wyjechał bez szyb ;) ), różnica na szybach do innych ponad pół roku to i się dało zauważyć, uszczelki w drzwiach przednich krzywo spasowane, w sensie odstawały po obu stronach każda gdzie indziej, miernika nie miałem, blachy spasowane bdb, nie sądzę żeby coś tam się działo, ale kto wie. Trochę wygladało na auto, które służyło za magazyn części zapasowych, nie wiem jak to nazwać, rozbierane na pewno było, w jakim celu - niewiadoma. Samo podejście do sprzedaży standardowo, jak coś zauważę i powiem na głos to ok, no jest, a tak to tajemnica, dlatego zrezygnowałem. Pomijam kwestie szanowania czyjegoś czasu, a w sumie nie pomijam, bo o tym wspomniałem. Moja wycieczka też kosztowała odpowiednio dlatego gardzę takim zachowaniem. Co innego kupować w ciemno, a co innego kiedy auto ma jakieś wady i się o tym normalnie informuje.
Czy to jest jeszcze nowy samochód waszym zdaniem, czy już tak nie do końca?