-
Problem z odpaleniem
Witam
Mam problem z moją Alfą. JAkieś 3 tygodnie temu zaczęły się problemy.
Otóż, jadąc z dłuższej trasy zatrzymałem się w knajpce na jedzonku, gdy chciałem ponownie odpalić usłyszałem tylko cykanie i przygasanie światełek. Musiałem więc odpalić z popychu.
gdy dojechałem do domu spróbowałem ponownie odpalić, okazało sie że jest wszystko OK.
Z każdym dniem Alfa odpalała coraz ciężej (tzn. tak jakby rozładowywał się akumulator i nie miała siły kręcić, ale jakoś dawała radę)
Wczoraj wracałem z gór i w nocy zauważyłem że po dodaniu gazu światła przygasały, gdy puściłem gaz, światła wracały do normy. Po dojechaniu do domu zgasiłem i rozładowałem bagarze. Gdy chciałem ponownie odpalić znowu wróciło cykanie pod maską i nic :( Więc musiałem ponownie z popychu. Po odpaleniu załączyła mi się kontrolka ASR i nie mogłem jej wyłączyć, do tego obroty oscylowały na poziomie 1000. NA parkingu już chyba całkiem aku padł bo po przekręceniu zapłonu kontrolki całkiem przygasały.
Czy ktoś może miał u siebie taki problem i mi pomoże?
Czy będę zmuszony uwierzyć elektrykowi na słowo i płacić krocie za naprawę a okaże sie, że gdzieś masa nie styka ;)
POMOCY!!!
-
Moim zdaniem na 90% to jest padnięty aku
-
a moim zdaniem wine ponosi cewka rozrusznika lub uzwojenie badz regulator alternatora i zamiast ladowac rozladowywuje
-
ja mialem podobny problem tzn raz potrafil zapalic na zimnym stojac poltora dnia w zimna jesien a raz meczylem sie takim cykaniem po 6 razy na cieplym silniku, wine za to w moim przypadku ponosily tulejki rozrusznika i bendiks, natomiast z przygasaniem swiatelek podczas ,,cykania,, sie nie spotkalem.
-
do kontroli:
-napięcie ładowania akumulatora /alternator-regulator napięcia/
-naładuj akumulator i sprawdź testerem do akumulatorów/dostepny praktycznie w
każdym warsztacie/czy trzyma prąd
-
Do sprawdzenia:poziom i gęstość elektrolitu(aerometr),napięcie ładowania 14V-14,4V,prąd spoczynkowy akumulatora,pomiar napięcia podczas rozruchu silnika.
Można użyć np.
http://www.allegro.pl/item760631620_...multimetr.html
-
Problem z odpaleniem.
posiadam alfe romeo 156 1,9jtd 115KM ostatnim razem na wysokim mrozie rano wziełęm odpaliłem normalnie odpaliłem, normalnie silnik pracował wruciłem z miasta po południu hciałem odpalic silnik kręci ale nie chce odpalić co może być.