Witam wszystkich
Przymierzam sie do kupna jednego z powyzej opisanych modeli Alfy i mam powazny dylemat, ktorą wybrac .Doradzcie prosze za wszystkie sugestie z gory dziekuje .
Printable View
Witam wszystkich
Przymierzam sie do kupna jednego z powyzej opisanych modeli Alfy i mam powazny dylemat, ktorą wybrac .Doradzcie prosze za wszystkie sugestie z gory dziekuje .
jak brać z takim dużym silnikiem to 166 , nigdy nie miałem alfy ale z tego co czytałem silniki 3.0 są bardzo dobrymi , tylko zastanów się nad spalaniem :) użyj jeszcze opcji szukaj !
Zależy czego oczekujesz od auta, 166tka jest bez porównania wygodniejsza od 156. Silnik 3.0 w 166 daje ciut gorsze osiąfi niz 2,5 w 156tce, ale to tez inny charakter silnikow, 2,5 bardziej lubi obroty, 3.0 wiecej pracuje momentem obrotowym, ogolnie 156tka v6 raczej dla mlodszych, 166 3.0 v6 dla tych ktorzy kochaja wloskie v6 i cenią wygodę. Druga sprawa, jesli masz w planach dziecko to raczej 166tka, do 156 ciezko wcisnac wozek do bagaznika ;/ jak juz znajdziesz taki ktory sie da kosztuje 1600-2000zł.
Teraz cos o spalaniu, 2,5 w 156 w miescie raczej kolo 15l/100 trasa okolice 8,8-9,0l/100km, 166 3.0 miasto kolo 17l/100km trasa kolo 10l.100km.
Koszty utrzymania 166 sporo wyzsze, chocby samo zawieszenie. Wada 156 v6 slabawe hamulce ja na mozliwosci tego auta, dlugo z nimi walczylem dopiero na Ferodo DS Performance hamuje juz OK ale klocki przód ~400zł ;/ Kazda 166 v6 ma seryjnie przednie zaciski Brembo 4 tłoczkowe i tarcze 310mm, hamuje to bardzo dobrze, tak jak powinna V6tka!!!
pzdr. Grzesiek
Tak jak napisali koledzy - jeżeli chcesz wygodnej limuzyny to bierz 166, jeżeli masz bardziej sportowe zacięcie, to 156. Najlepiej dogadaj się z kolegami z okolicy i przetestuj obie maszyny.
Dziekuje serdecznie za odpowiedzi ,najlepiej jednak jezeli zastosuje sie do rady szerszenia i przejade sie obydwoma autkami ,bo pomimo 13 letniego stazu za kolkiem nadal kocham poszalec (oczywiscie w granicach rozsadku ;) ).
szalej, 3,2 kup ;)
Witam ,tydzien temu wrocilem z Niemiec z nową kobietką 166,3.0.;) Udalo mi sie kupic bardzo zadbany model, w kremowej skorce,lakier czarny metalic, przebieg 142000.Juz w czasie jazdy autobahnem do Polski zakochalem sie w tym samochodzie,radio jest w nim zbyteczne,nie spodziewalem ze az taka ogromna przyjemnosc mozna miec ze sluchania silnika wkrecajacego sie na obroty w tym samochodzie.Do tego w srodku luksus w najlepszym tego slowa wydaniu ,nic nie skrzypi,duuzo miejsca i przy delikatnym operowaniu prawa stopą cichutko.Do tej pory jezdzilem 300M z 1998 i bylem pewien ze to switny samochod.Jakze sie mylilem ;) wedlug mnie wloszka wygrywa z nim w kazdej kategorii ,no poza iloscia miejsca w srodku.Na dniach wrzuce zdjecia mojej slicznotki.Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje wam chlopaki za rady.
kolego gratuluje :) aby ci dobrze służyła no i czekamy na zdjęcia
Jeszcze wiele zależy od wyglądu - lecz to ponoc sprawa gustu. Dla mnie bardziej przemawia 156, 166 ładną ma pupe, ale już morde taką jakąs nijaką.