-
Ciężkie zapalanie
Witam koledzy
Posiadam alfe 147 1.6 z 2001 - pierwsza czarna we Wrocławiu, mam problemy (czasami) z zapelaniem - mianowicie po zapaleniu obroty potrafią spaść do bardzo niskich a potem wracają do 1000.
Byłem w serwisie - wymienili świece, sprawdzili silnik. Niby wszystko ok, ale ja myśle że to wariator faz rozrządu - bo tak cyka. Co o tym sądzicie?
Dziekuje za odpowiedzi
-
Cyka czy stuka jak dizel?
Jak cyka to może wtryskiwacz
-
problem z zapaleniem, to chyba nie problem czujnika położenia i obrotów wału korbowego tylko
problem z listwą paliwową, pompa paliwa lub wtryskiwacze.
- spadanie obrotów po uruchomieniu to problem z sondą ( sondami ) lambda lub przepływomierz.
- a w jakim warsztacie we Wrocławiu byłeś, chyba nie w ASO ???
- a jaki tam jest ECU , typ, wersja softu.
-
Byłem i w ASO (bo tam mam dobrego mechanika znajomego) i w innym warsztacie Alf. Wszędzie to samo. Komp nic nie pokazuje, jak sprawdzasz to wszystko sprawne. Co robić?
Pozdrawiam
P.S. Najgorsze to spadające obroty przy zapalaniu - czasami
-
- wszytkie 3 modele alf benzynowych z tego roku miały jako ECU ME 7.3.1.
- nie widziałem jeszcze alfy która by miała wszytkie parametry poprawne.
- moze te z poprawnymi parametrami sobie jeżdzą po drodze a nie zagladają na forum ?
- brak błędu to dopiero początek diagnostyki, są sondy lambda, przepływomierz, potem parametry adaptacyjne TRA, FRA oraz lambda regulation na poszczególne sondy.
- i jesli dobrze pamietam to jest nawet injection time for startup
- i wszytkie parametry nie odbiegają od normy ?,
- dostałeś wydruki czy tylko " Jest dobrze".
- bylo robione logowanie zimnego silnika, czyli parametry takie jak: temperatura, czas wtrysku, kąt wyprzedzenia, kąt przepustnicy.
- coś podejrzewam że wszytkie ASO stosują examiner a nie graficzny program diagnostyczny !!!
- i dlatego zawsze będzie dobrze .
-
bubu zadałeś sarkastyczne pytanie, przecież dobrze wiesz jak działają serwisy. Jak błędów nie ma wszystko dobrze, jak błędy są, zaczynają szukać (starają się). Cały silnik i jego podzespoły nie są obdarzone czujnikami także tylko odczyty i analiza parametrów mówią więcej o samochodzie.