-
Silnik 159 1.8 MPI
Cześć wszystkim,
Muszę w moim samochodzie wymienić silnik (albo samochód na złom).
Moje pytanie jest następujące, czy pasuje każdy z18xer? tj. z Opla czy Chevroleta?
Oplowskich są setki na portalach, w przeciwieństwie do Alfowskich.
Bardzo dziękuję za pomoc!
-
Silnik wydaje się taki sam, jakby tylko była inna zaślepka na cewkę, ale pewności nie mam. Generalnie części pasują z opli.
-
Do przełożenia na pewno będzie koło pasowe z pompy wody, bo w Alfie jest podwójne i napędza pompę wspomagania. Pokrywę zaworów przełożysz jeszcze, żeby była z Alfy :) Reszta raczej 1:1, bo części kupowałem zawsze do Opla i jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś nie pasowało.
Co się stało z silnikiem? Może lepiej dać do remontu swój i wiedzieć czym się jeździ niż pakować w ciemno używkę?
-
Do przełożenia na pewno będzie koło pasowe z pompy wody, bo w Alfie jest podwójne i napędza pompę wspomagania. Pokrywę zaworów przełożysz jeszcze, żeby była z Alfy :) Reszta raczej 1:1, bo części kupowałem zawsze do Opla i jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś nie pasowało.
Co się stało z silnikiem? Może lepiej dać do remontu swój i wiedzieć czym się jeździ niż pakować w ciemno używkę?
-
-
Jest tam inne koło pasowe?
-
Olej się dostaje do układu chłodzenia, pękają przewody gumowe. Była robiona głowica i bez efektu, o chłodnicy oleju nawet nie wspominam. Wygląda że blok jest strzelony, a dać samochód na złom po robieniu góry jakoś mnie nie przekonuje.
-
Uszczelka pompy oleju też uszczelnia kanały wodne i olejowe.
-
Przy głowicy była ruszana pompa, nic nie pomogło. Trochę nie mam siły z tym bo problem jest dosłownie co chwile, olej w każdym przewodzie, pękanie przewodów. Do tego nikt nie jest mi w stanie potwierdzić czy silnik oplowski podejdzie, a jest ich dużo dużo więcej niż z alfy.
-
[QUOTE=Jacuk;2370269]Przy głowicy była ruszana pompa,
Oczywiście chodzi o pompę oleju i uszczelkę metalowo-gumową?