-
Montaż szyberdachu
Witam, przeszukałem forum i znalazłem tylko jeden wątek na temat montowania szybra, do tego nic konkretnego w nim nie padło i był z 2007 roku:)
Może dzisiaj ktoś ma doświadczenia z montażem szyberdachu w Alfie? Na Allegro można wyhaczyć elektryczny szyberdach i podsufitkę pod niego za ok 250 PLN. Ale czy znajdzie się warsztat który potrafi to dobrze wykonać? Bo wyciąć dziurę w dachu to żadna filozofia... A może to wcale nie problem dla jakiegokolwiek warsztatu? Dochodzi kwestia odprowadzania wody chyba... i on chyba wjeżdża między dach a podsufitkę, dużą dziurę chyba trzeba wyciąć?... co wtedy ze sztywnością nadwozia? Poradźcie coś bo korci mnie taka opcja w przypływie gotówki;)
pozdrawiam//rooshyo
-
Dach trzeba wstawic od Alfy z szyber. Chyba że bedziesz zakładał jakiś szyber webasto.
-
siwy144 dobrze mówisz też bym takie rozwiązanie proponował;)
-
Ja nie rozumieć;) czyli co, nie wycinam dziury w moim dachu, tylko wycinam cały dach i wspawuję nowy z szybrem? Jak tak to odpada...
A co powiecie na ten? To webasto czy nie, skoro oryginał z Alfy?
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...go_modelu.html
pozdrawiam
-
Powiem z doświadczenia ( wspawane 3 szyberdachy do 155) musisz załatwić sobie: szyberdach, podsufitkę, przycisk sterowania szyberdachem (u mnie kompletna lampka sufitowa), i najlepiej wycięte część dachu z dawcy...
Bez blachy nie ma co podchodzić...ponieważ do dachu z szyberdachem są inaczej poprowadzone wzmocnienia, nigdy nie dogniesz tak jak w orginale "rantów" w dachu i uwaga spawać punktowo gdyż spawem ciągłym załatwisz się na cacy (ściągną ci spawy metal) i na dach pójdzie 5kg szpachli.
Ogólnie dużo roboty, szpachlowanie i malowanie a najlepsze że polecam też wyciągnąć wnętrze gdyż iskry od spawania robią bardzo efektowne dziurki w siedzeniach i tapicerkach ;) a przy nieuwadze w szybach.
Wybór należy do ciebie...przy dużej ilości czasu jakieś 3-5 dni postoju...
-
Tanio nie będzie nie wiem czy Ci się opłaca ale jeśli nie chcesz mieć auta spawanego itp. To najlepszym rozwiązaniem będzie dać je do firmy co montuje szyberdachy http://szyberdachy.webasto.pl/produc...andia-300.html wejdź sobie na tą stronę oglądnij.
-
Półtora klocka za szyberdach... nie nie, dziekuję:rolleyes: No to stwierdzam, że rzecz mało realna w moich dzisiejszych warunkach, no i aż takiego przypływu gotówki nie mam;) wolę zrobić zawieszenie:P
Dzięki za rady i pozdrawiam.
P.S. ale obecność szyberdachu będzie jednym z głównych kryteriów przy poszukiwaniu następnego wozu;)