-
benzyna do diesla
z racji tego ze teraz pracuje na stacji benzynowej zauważyłem jak dzisiaj kolo nalał do skani ropy a pozniej 7 litrow benzyny 95 z ciekawosci zapytalem po co tak robi powiedzial mi ze silnik ma wtedy lepsze osiagi lepiej ciszej i rowniej pracuje i łatwiej odpalac stwierdzil tez ze to jest bezpieczne i do osobowki tez tak leje tylko w mniejszych ilosciach dzisiaj to stestuje zatankuje do pelna i doleje benzyny zobaczymy co sie bedzie dzialo o efektach napisze jutro
-
Ja też kiedyś o tym słyszałem, ale jakoś do tego sceptycznie podchodzę.
Poczekam na twoją opinię
-
w orginalnej instrukcji toyoty jest wspomniane ze jak ropa jest kiepskiej jakosci nalezy dolac od 0,5 do 0,9 l do pelnego zbiornika tj.64 litry .w polsce ropa ma najwyzej 68 cetanow a wszystkie dane podawane sa do 74 ,sam dolewalem ale tylko w zimie szla jak burza i rzeczywiscie lepiej palila mniej kopcila itd
-
no i przejechalem jakies 100km na tym specyfiku na pelny bak wlalem troche ponad 2 litr y benzyny a rezultaty widac odrazu pali od tyku a przyspieszenie jest odczuwalne no i silniczek ladniej pracuje dzisiaj akurat sprawdzilem wyjezdzalem z bocznej drogi i przemknela kolomnie alfa taka sama z tym samym silnikiem kolo cos pod 30 dogonilem ja i zaczolem wyprzedac wszystko za nia kolo podiol wyzwanie zaczelismy sie scigac na kawalku prostej został za mną wychodzi na to ze albo mial zajechany silnik albo benzyna w baku zrobiła robote ale koles niepowiem bo byl zdziwiony jak go wyprzedzalem
-
Ja gadałem ze znajomym mechanikiem. On twierdzi że w tem sposób można załatwić sobie pompe paliwową. Jeśli już dolewać , to nie więcej jak 1%
-
2l to raczej sporo za duzo.ryzykujesz stopienie tlokow
-
No faktycznie bo benzyna lepiej miesza się z wodą (tak mi się wydaje) ale 2 litry to za dużo. Do pełnego baku to tak 0,5 l.
-
A nie lepiej dolewać uzdatniacza?