-
Może ktoś pomoże
Witam wszystkich,
Zacznę od tego, że jakiś czas temu miałem stłuczkę, dostałem prosto w przednie koło od kierowcy. Wymieniłem wszystkie uszkodzone części (lecz nie na nowe tylko z innej rozbitej alfy) wahacze góra, dół, drążek kierowniczy, kolumnę mc persona, amortyzator oczywiście po tym wszystkim ustawiłem zbieżność wydawało mi się że jest ok ale jednak nie. Problem w tym, że mi ścina tylko na tym jednym kole oponę od wewnętrznej strony co może za to odpowiadać?? Pewnie któraś z tych części co zamontowałem nie była w dobrym stanie tylko od czego zacząć ?? Jak się patrzy na nią to widać że górna część koła ucieka do środka.
-
A nadwozie (jego punkty kontrolne) były na ramie sprawdzane?
-
wychodzi na to że kąt pochylenia koła jest za bardzo ujemny. Może odpowiadać za to nadmierny luz na tulejach i sworzniu wahacza.lub wózek oberwał podczas udeżenia i wyciska wahacz na minus,czyli kąt ujemny.
-
wózek jest ok, do niego uderzenie nie sięgło zakończyło się na mc personie i dalej wszystko było i jest ok, uderzenie nie było silne
-
no tak ale skoro dostał mcperson to oczywiście dostał wahacz dolny a wahacz dolny zamocowany jest do belki głównej wiec wahacz mógł pociagnać mocowanie przednie w belce na zewnatrz i juz masz kat ujemny. To czysta teoria ale reakcje przy udeżenu w zawieszenie idą łańcuchowo.