Witam,mam pytanko czy ktos z was rozklejał taka Lampe,naparowuje mi lub zacieka i muszę coś z tym fantem zrobić,i nie bardzo wiem jak się za to zabrać .
Printable View
Witam,mam pytanko czy ktos z was rozklejał taka Lampe,naparowuje mi lub zacieka i muszę coś z tym fantem zrobić,i nie bardzo wiem jak się za to zabrać .
ja rozklejałem lampę , ale w fiacie Brava , i zastosowałem metodę
rozklejenia lampy - delikatnie grzejąc obrzeże szkła opalarką zmiękczyłem masę klejącą i delikatnie wydłubywałem płaskim śrubokrętem . Pozwoli to na oddzielenie korpusu lampy od szkła (można podgrzewać lampę w piekarniku - ale trudno jest obserwować cały proces i można przegrzać całość co doprowadzi do zniszczenia)
Cze,dzięki za rade,tez tak myślałem,tylko mój klosz jest z jakiegoś tworzywa a nie ze szkła i trochę się obawiam żeby go nie odkształcić.
Traktujesz lampę suszarką przez 10 minut przy miejscach klejenia. Później lekko podważasz np śrubokrętem, jak już będzie odpowiednia szczelina to palcami podważasz i powoli oddzielasz. Podstawa to dobrze nagrzać ten klej. Cała procedura rozklejania nie powinna potrwać dłużej niż 15 minut :) Oczywiście po rozklejeniu czeka Cię zabawa z usuwaniem starego kleju a to już trochę trwa ;)
Pozdro
A jaki klej najlepszy do ponownego sklejenia?
Można skleić klejem do szyb (barwa czarna), można także na silikon przezroczysty. Ja kleiłem kilka razy różne lampy i zarówno klej do szyb jak i silikon zdaje egzamin. Z klejem do szyb jest więcej zabawy, musisz go podgrzać aby zrobił się bardziej płynny, on zaraz się ochładza i już go nie można wycisnąć. Pomijam to ze ubrudzisz się nim cały i ciężko on schodzi z rąk ;) Dlatego chyba lepszy będzie silikon. Tylko kup taki aby nie wykruszył się np. po zimie. Jak będzie napisane że można stosować na zewnątrz to jest ok ;] oryginalnie lampy klejone są czymś na wzór kleju do szyb.
Pozdro
OK dzieki :D dzis mialem juz kupowac klej do szyb , ale balem sie , ze jak nim raz skleje to potem juz nie bedize mozliwosci aby to rozkleic :D
No wiesz jak już porządnie skleisz to nie będzie potrzeby rozklejać ;) Także nie był by to problem wg mnie.
tutaj gościu dokładnie opisuje jak rozbierał lampy. pozdro
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...ook_156_a.html