-
Gaśnie JTD 2,4
Mam problem. Od pewnego czasu gasnie mi silnik. Zdażało się to i na niskich i na wysokich obrotach. Po awarii można samochód odpalić i działa poprawnie, aż do następnego razu. Wymieniłem filtr paliwa. Sprawdziłęm na kompie, pokazuje nieprawidłowy odczyt czujnika ciśnienia paliwa (pokazywał też bład przpustnicy i sprzęgła). Wymieniłem filtr oleju. Nie pomogło, sprawdziłem, błędy te same (nie pokazuje się błąd przepustnicy). Wyczaiłem, ze usterka występuję bardzo często (właściwie to na 100%), przy dużym obciążeniu silnika - przy wysokich obrotach, pedał do dechy. Niestety jest to bardzo niebezpieczne. Mieliście coś takiego?
-
jeszcze nie miałem problemów z 2.4JTD, a moze traci kompresje? ile masz przejechane?
-
Nie wygląda mi na to. Moc ma. Wygląda to jakby nagle odcinało zapłon.
-
A przy jakich obrotrach gasnie? przy 4500obr?? dziwna sprawa, pierwszy raz sie z czyms takim spotykam ale na forum jest troche doswiadczonych osób wiec moze oni pomogą. ja nie mam zielonego pojecia co to moze byc. :/
mam nadzieje ze nic powaznego.
-
To nie jest tak, ze przy jakis zgasnie. Zdaża mu się i przy 2000. Ale jak dam do dechy i chwile pojade, to po odpuszeniu na bank zgaśnie. Właśnie, to pewnie istotne, jest, że on nie gaśnie przy tych dużych obrotach tylko po odpuszeczeniu gazu.
-
Mi o dziwo też to się dzisiaj zdarzyło 3 razy po raz pierwszy :roll:
Najpierw przy próbie odpalenia rozrusznik zakręcił, silnik odpalił, a potem zgasł. Tak było 2razy, potem w trakcie razy zgasła 3 raz. Świeci mi się tak cholerna kontrolka wtrysku, jutro odbieram filtr paliwa mając nadzieje, że to tylko to.. ;//
-
Napraw jak najszybciej tą usterkę, bo jak tak dalej pójdzie to turbina Ci siądzie ;// i wtedy będą koszty.
Ja myśle że problem tkwi w regulatorze ciśnienia na pompie wtryskowej.
-
Spróbuj wymontować i wyczyścić (a właściwie wymyć np w benzynie) zawór recyrkulacji spalin (ERG).
-
Panowie wtryskiwacze do ustawienia lub regeneracji ( za dużo wraca powrotem ) usterka najczęściej występuje ok 2 tyś przy pełnym obciązeniu silnika ciśnienie spada i wyskakuje błąd zaniskie ciśnienie.
pozdrawiam
-
Erg postanowiłem zatkać. Jutro na warsztacie mają pomierzyć cięnienie na pompie. Wspomne i o wtryskach (ale auto kompletnie nie dymi, i nie zapala sie żadna kontrolka).
Dzięki za odpowiedzi, mam nadzieje, że uda mi się to usunąc, przed wyjzdem w sobotę do ojczyzny tego rupiecia ;)