-
Selespeed, stanął na R
Witam. mam problem z moim autem , Alfa romeo 147 selespeed.
Wszystko bylo dobrze do dzisiejszego popoludnia. Jezdzilem normalnie i za ktoryms razem wchodze do auta, chce odpalic, a tu nic. Nawet nie drgnie.
Na wyswietlaczu "R", skrzynia nie przelacza na inny bieg.
Cos tam slychac od silnika jakby chciala przelaczyc, ale niemoze.
Kto moze pomoc, bo niewiem co robic.
Pozdrawiam
-
Sprawdz czy pompa działa.
-
no i alfadiag do interfejsu OBD.
- znajowy jeden to nawet w selespeedzie reguluje sprzęgło.
- ale nie możemy zrobic adaptacji przepustnicy.
-
..... pompa dziala ,
bubu321 co proponujesz ?
-
Sprawdz wszystkie połączenia elektryczne przy selespidzie.
-
..... dziwne jest to ze na wyswietlaczu jest "R" ale tak naprawde jest na biegu jalowym , druga sprawa to ze podczas pchniecia galki do przodu slychac i widac ze fizycznie skrzynia chce przelaczyc bieg ale nie moze , co to moze byc , tylko ASO czy ktos z dobrym komputerem ?
-
Trzeba podpiąć pod kompa możliwe że wystarczy sama kalibracja ,u mnie jak została na 1 to
była 1 .Musiałem wymienić cały moduł
-
jak jesteś obecnie w Z.G. to daj znać na PW to może będe mógł pomóc. Przerabiałem w Stilo problemy z selespeedem i może mój szpec od elktroniki też będzie w stanie coś przy Alfie zdziałać,
-
Witam , wczoraj odebralem auto od mechanika , przyczyna bylo mechanicznie zablokowana skrzynia biegow , zostala przeprowadzona kalibracja i wszystko dzialalo - do dzisiejszego poranka , teraz mam tylko "2" bieg i nic wiecej , co to moze byc , ktos mial taki przypadek ?
-
Znów kalibracja? :) chyba skończy się to wymianą "modułu". Zdaję się, że tutaj temperatura wpływa na elektronikę i gubienie konfiguracji/ustawień.