-
Kontrolka silnika
Cześć
Dzisiaj żeby sprawdzić czy czujnik masy powietrza w mojej 1,6 TS 105KM nie jest uszkodzony odpiąłem go na chwile i przejechałem się kawałek. Sutkiem zabiegu są dwie rzeczy:
1. Nie widziałem żadnej różnicy w przyspieszaniu z wpiętym i wypiętym czujnikiem. Czy to znaczy że jest uszkodzony ?
2. Po uruchomieniu silnika z wypięta wtyczką zapaliła się kontrolka a jak się zatrzymałem zniknęło wspomaganie i zapaliły się kontrolki od akumulatora i oleju i wspomaganie przestało działać. Po ponownym wpięciu wszystko wróciło do normy poza niegasnącą żółtą kontrolką silnika. Co można z tym zrobić ?
pz.
-
W ts-ach odpięcie przepływki nic nie daje lub ecu głupieje. Kontrolka silnika zniknie po parokrotnym odpaleniu. W tsach diagnoza przepływki to komp i sprawdzenie max przepływu i V.
-
ad.1 przepływka do wymiany na 99% powinna być odczuwalna różnica w pracy silnika. ale najlepiej kompa podłączyć.
ad.2 to wygląda tak jakby ci silnik zgasł. dziwne, że wspomaganie ci znikło przy odpalonym silniku?
-
1. tak jak kolega wyzej pisal...
2. mialem cos takiegow omedze 2.5 zapalila mi sie kontrolka pompy,nie bylo wspomagania,na wolnych rzucalo silnikiem. okazalo sie ze na tym glownym kole pasowym co napedza alternator,pompe wspomagania itd zerwalo klina....
-
ale jak wpiąłem złączkę od przepływki to wszystko wróciło do normy. Wygląda ze rzeczywiście ECU zwariowało. Oddałem na przegląd zobaczymy co znajdą na komputerze.
-
Już po serwisie. Kontrolka przestała się palić prawdopodobnie błąd został skasowany a serwis nie wykrył żadnej awarii przepływomierza.