-
Kontrolka "spiralka"
Mam pytanie odnosnie jednej kontrolki,zawsze po przekreceniu zaplonu wszystkie kontrolki gasly po ok 3sek czyli tak jak powinno byc,dzisiaj po odpaleniu silnika przez okolo 10sek swiecila pomaranczowa kontrolka w postaci spiralki po czym zgasla,co sygnalizuje ta kontrolka?
-
Ta kontrolka sygnalizuje nagrzewanie świec żarowych, potrzebne jest to do odpalenia na zimnym silniku.
-
z tego co piszesz to silnik odpaliłeś nim ta spiralka zgasła. silnik odpalasz dopiero po zgaszeniu tej spiralki. sygnalizuje ona nagrzewanie świec żarowych. pewnie dziś było chłodniej z rana i więcej czasu potrzebowała ona by się nagrzać.
-
Moze zle opisalem problem,moja wina,wiec tak po przekreceniu zaplonu wszystkie kontrolki gasna a po odpaleniu silnika zaswieca sie spiralka i miga przez ok 10sek po czym gasnie,moze to byc wina swiec??
-
Prawdopodobnie któraś ze świec do wymiany. W instrukcji jest to opisane, że jak miga po odpaleniu to świeca lub układ żarowy może byc uszkodzony. Prawdopodobnie świeca. Mi tez tak migała, miałem jedną spaloną.
-
majster,a jaki jest koszt nowej swiecy i wymiany? i czy beda jakies nastepstwa tego problemu jak pojezdze jeszcze z tym ok2 miesiecy? bo po takim czasie dopieo bede w Polsce.
-
Jedni piszą, że trudniej się taką świece wymienia, ale ja tak jezdziłem az 3 miechy i wykręciła się bez niczego. No ale pewnego zimnego poranka mogą byc problemy z rozruchem.
-
Nic sie nie stanie jesli pojeździsz 2 miesiące... poza tym, że w ostrzejszy mróz nie odpalisz auta ^^ może akurat 2 świece sę już niesprawne, może nawet 3... kontrolka nie powie ci ile swiec jest niesprawnych, informuje o conajmniej jednej, fakt narazie auto odpala ale jak temp. spadnie to bedziesz musiał iść na autobus bo silnik nie odpali.
Możesz sam sobie pomierzyć i ustalic ile świec ci padło...
Z silnikiem nic złego sę nie stanie jesli 2 miesiące pojeździsz, sprawność świec ma tylko swoje znaczenie przy rozruchu.
Wymień komplet swiec bo za chwile poleci kolejna świeca i kolejna...
pozdr
-
Ja z migającą spiralką jeździłem ponad rok - AR zawsze paliła "na dotyk". Dopiero przy wymianie rozrządu postanowiłem sprawdzić świece i okazało się że 2 nie działały - żadnych problemów z wykręceniem ich.
Nie zachęcam do takiego postepowania bo czasem mozna przy wykręcaniu ukręcić część świecy a pozostałość moze być usunięta jedynie po demontażu głowicy - a to juz koszta panie, koszta:)
-
Wymieniaj świece w komplecie , ja wymieniałem w swoim bo też mrygała kontrolka i okazało się że jedna nie działała, jak wymienisz tylko jedną to za chwile przestanie działać kolejna, dlatego lepiej zaoszczędzić sobie roboty i wymienić wszystkie.
Jak wymieniasz sam to zacznij odręcać na ciepłym silniku (probowałem na zimnym i ni cholery nie ruszyłem żadnej). potrzebne ci będzie klucz 10 nasadowa rurkowa , przedłużka ok 20cm i płaska 10 do odkręcenia osprzętu. Dojście jest tylko w jednej pozycji i jeśli nie chcesz tracić nerwow to oddaj do mechanika i daj mu zarobić.