145 Problem z ogrzewaniem
Niedawno kupiłem AR 145 1.4TS. I mam problem z nagrzewnicą - nie ogrzewa dostatecznie auta. wskaźnik temp silnika pokazywał 50stC - wiec wymieniłem termostat (temp wzrosła do 70 stC) ale nadal nagrzewnica nie daje ciepłego powietrza. Wieje takim lekko ciepłym powietrzem ale to za słabo zaparowują i zamarzają szyby. Pokrętło Ciepłe/Zimne wygląda jakby działało. Płyn świeżo wymieniony. Może jakieś zaworki odpowietrzające układ czy coś podobnego jest w układzie?
Podpowiedzcie co zrobić żeby dało się zimą Alfą jeździć bo zamarzające szyby to tragedia:confused:
145 Problem z ogrzewaniem
Ja dziś śmigałem zmienić gumki na zimowe bo w Białym dziś PIEKŁO (25-35cm śniegu) co krzyżówka/rondo TIR stoi w poprzek; myślałem że ten "pryszcz" zimą będzie "fruwał" po śniegu od rowu do rowu bo do tej pory miałem tylko passata kombi 1.9D 93'; który zachowywał się jak lokomotywa (wolny ciężki ale komfortowy duży i cieplutki jak zapiecek); a tu figa po zmianie opon jest rewelka zwinny lekki a gumki zrobiły swoje -jeden feler to temperatura. Jak pisałem wcześniej Płyn świeży, termostat wymieniłem na nowy, i jest tak jak pisze FILONG wyłączysz ogrzewanie łapie 83st C tylko włączysz spada do ok 60/70 st-C i tak trzyma jeżdżąc po mieście. Ale mam pierwsze pytanie czy ci osusza szyby (przednią i boczne) po włączeniu nawiewu? Bo ja nie mam filtra kabinowego, ciąg jest adekwatny do mocy wentylatora ale porównując grzanie passata i alfy przy 70szt-C to jest niebo/ziemia. Jutro zasłonie chłodnice w następujący sposób (polecam go w passacie zadał egz na+) a mianowicie na dole jest kratownica dość sztywna wziąć styropian #25mm/30mm (bo tyle mają mniej/więcej przegrody dolnego chwytaka powietrza) dociąć na długość i wcisnąć w miarę solidnie. Zatkać wszystkie otwory kratownicy. Na górny wlot preferuje tekturę zagiętą pod grilla i do ciśniętą przez maskę. ten układ wydaje mi się ok. W razie "draki" wentylator się uruchomi i tyle ile trzeba to zbije temperaturę. Zakładając tekturę bezpośrednio do chłodnicy można zablokować ciąg wentylatora i posadzić silnik. Dziś na noc prognoza zapowiada -15/-20stC wiec sprawdzę ten system dziś w nocy i jutro w dzień.
Pozdro