-
Chodzi jak diesel
Witam!Od paru miesiecy jestem szczesliwym posiadaczem alfy 156 2.0 sportvagon.Wczesniej jezdzilem vektra z 96 i powiem ze to taka lipa ze nikomu nie polecam.Martwi mnie jedna sprawa--mam benzyne ale gdy odpale silnik chodzi jak diesel :? :? co to???a najlepsze jak wchodzi na obroty podczas jazdy to gwizdze--nie jest to jakis stukot metalu al.....gwizdze :|?: .Pomozta chlopocki[/b]
-
Witaj, ten "dieslowski" dźwięk jest niestety znany wielu posiadaczom silników TS. Znamionuje on uszkodzenie tzw. wariatora (mechanizmu zmiennych faz rozrządu), chyba najbardziej newralgicznego elementu tego silnika :roll:
Jeśli odgłos ten ustępuje kilka sekund po odpaleniu samochodu, to znaczy, że jeszcze trochę pojeździsz, jeśli natomiast utrzymuje się przez cały czas pracy silnika, to znaczy, że wariator nadaje się do wymiany.
Jeśli chodzi o "gwiżdżący" odgłos silnika, to trochę za mało danych podałeś żeby to zdefiniować. Napisz w jakim zakresie obrotów to się dzieje, ewentualnie na których biegach.
-
ok dzieki za pomoc xaraf-mam tylko jeszcze pytanko-co oznacza ze jeszcze pojezdze??jest to jakas powazna usterka ktora trzeba koniecznie od razu wymienic czy moge troche poczekac.Jest tak ze po odpaleniu chodzi glosniej i pozniej sie troche uspokaja ale jednak zawsze slychac dieselka.A ten gwizd zaczyna sie ok przy 3 tysiacach obrotow na kazdym biegu
-
Troche - tzn. uwzglednij juz teraz w wydatkach rozrzad, wariata i olej, bo to zawsze razem sie wymienia. Kosztowo wyjdzie jakies 1500-2000, aleznie od warsztatu i lokalizacji. Koniecznie zaloz wariator POZMIANOWY - cos tam poprawili, ponoc dluzej wytrzymuje.
I koniecznie trzymaj poziom oleju u gornej kreski.
Gwizdac moze: rolka napinajaca, pompa (ale ta raczej grzechota) lub lozyska alternatora (najtansza opcja).
Z wariatem klecokcacym po odpaleniu maksymalnie daje 10000 km., ale lepiej zmienic najszybciej jak mozesz. Potarfi porwac rozrzad i moze byc error w silniku :)
-
-
a ten wariator tak brzęczy ? Mi się wydawało że to łańcuszek:/ ale jak widać moge się mylić chodzi mi tutaj o mój wuzek...kurde
-
Gdy będziesz wymieniał rozrząd poza serwisem to mechanik musi mieć blokady do wałków .Inaczej jak ich nie zblokuje i przesuną choc troszke to d... zimna.Jakbys chciał poratować wariator to jest zestaw naprawczy w serwisie.Nie wszystkie ePery go wykazują.Zapytaj o część nr. 0071715450.Kosztuje grosze,a pomaga.Tylko musi być mechanik FACHURA a nie fleja :!:
-
Dzieki wszystkim za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: