-
Woda w bagażniku
No i pech! Kolejny problem. Tym razem zauważyłem jakiś dziwny punktowy nalot na wykładzinie bagażnika. Jak ją podniosłem okazało się, że jest mokra a płyta od spodu napuchła od wilgoci. Po wyjęciu wykładziny i koła okazało się, że we wnęce koła jest troche wody. Z lewej strony bagażnika wszystko jest suche. Z prawej na boku wnęki koła widać zawilgocenie. Z uwagi na późną porę nie pozostało mi nic jak tylko wytrzeć wodę i wyłożyć bagażnik gazetami żeby wydobyć z niego jak najwięcej wilgoci. Uboczny skutek tej operacji to koniec zaparowanej szyby tylnej. Jak ta woda mogła dostac się do środka i co z tym robić? Czy w podłodze bagażnika są jakieś otwory spustowe bądź coś w tym stylu co mogło zostać zatkane lub jakieś otwory, które powinny być zamknięte i mogły wypaść zaślepki?
-
Witam
Podepnę się u mnie w bagażniku też się zbiera woda ale nie mogę przyuważyć którędy się dostaje, jakieś koncepcje:)?
-
-
Cytat:
Napisał
Majkel
Macie instalację gazową?
Ja nie mam.
-
Może być nieszczelna któraś z lamp.
-
-zapchane kanały odpływowe - mam na myśli te za uszczelkami
-klapa bagażnika nie przylega do uszczelek, to i zapchane kanały odpływowe = dostawanie wody do środka
-jak Majkel wspomniał przez lampy
-ewentualnie dół szyby puszcza, ale to raczej średnio możliwe chyba, że auto po stłuczce/dzwonie lub wymianie szyby z jakiegoś innego powodu
U mnie we wnęce koła zapasowego są otwory. Woda u mnie się nie zbiera.
Otwory w bagażniku też są przy alarmie z prawej strony i nad zbiornikiem paliwa, ale tamtędy woda się na pewno nie dostaje.
W Audi, które miałem za to woda się dostawała przez źle spasowaną klapę bagażnika.
-
W moim przypadku była nieszczelność na uszczelce bagażnika(straciła sprężystość ze starości).Kupiłem zwykłą uszczelkę na allegro i problem zniknął.Posiadam instalację gazową.Jeżeli woda ci zalega w bagażniku to sprawdź małe otworki we wnęce koła zapasowego (dzięki nim woda powinna odpływać).
-
ja też odkryłem u siebie wilgoć, niedawno wiele dni padało i samochód stał na deszczu, ja potem patrze a tu akumulator jakiś zaparowany, zdejmuję wykładzinę i boczki a tu kałuża wody, stęchlizna... ale widzę, że między szybą a uszczelką jest napchane ziemii i śmieci drzewnych, podejrzewam, że tędy może wilgoć przeciekać, zaraz oczyszczę wszystko i założę ją, ale mam pytanie, o których kanałach odpływowych pisał fiergloo? o te wokół uszczelki bagażnika tak?
-
potwierdzam, i dla potomności: leci uszczelką, a raczej pod nią, ja wyjąłem ją, wszystko dokładnie umyłem, te kanały, wszędzie było pełno ziemi, w rowku uszczelki też, naszorowałem się sporo żeby to wymyć, zdjąłem też tą listewką pod tylną szybą, też pełno ziemi, wszystko przemyte, popsikane silikonem do uszczelek, założone i teraz jest sucho :D