-
tylna wycieraczka
Witam. Nie wiem czy to normalne ale podczas gdy chodzi tylna wycieraczka to nie rusza się tylko sam ten wałek która trzyma tylną wycieraczkę ale też całe TO w czym ten wałek jest osadzony. Powoduje to, że podczas np. spryskiwania szyb i ruchu wycieraczki porusza się też spryskiwacz wraz z wycieraczką co powoduje że mogę opryskać samochody które obok mnie po lewej stronie jadą. Czy to normalne?? Jeśli nie to jak to naprawić?? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
-
TO nie jest normalne. Ten plastikowy element ze spryskiwaczem powinien stać w miejscu. Coś musiało się poluzować lub odłamać. Najlepiej zdemontuj wycieraczkę i sprawdź co jest nie tak.
-
Czy udalo sie naprawic? U mojej zony w 147 tez tak sie stalo, ze chodzi calosc na dodatek sprysk w pozycji spoczynku ustawiony jest w prawo :)
Wyjalem wczoraj caly mechanizm ale nie wiem jak te tulejke ze spryskiwaczem przestawic bo jest bardzo mocno polaczona z trzpieniem do ktorego montuje sie wycieraczke - stad ruch spryskiwacza i kielicha zewn.
-
ten plastik jest nasadzany na trzpien tyklo nie pamietam czy on zejdzie bez sciaganai tej metalowej blokady - spinki, ale to jesli sie wam rusza spryskiwacz podczas ruchu wycieraczki to ulamalo plastiki w srodku jak na moje oko, bo tam jest taka blokada z plastiku ktora uniemożliwa poruszanie sie tego elementu.
-
trzeba sciagnoc metalowy zeger i na chama wyrwac ten plastik.
-
A co to zeger? Chodzi o ten zatrzask metalowy/spinke?
-
ta metalowa spinka - srubokretem plaskim ja wyrzuć tylko ostroznie bo moze wyskoczyc daleko :)) poznej jest gumowa osłona - ją tez ostroznie wypchaj do siebie - uwazaj bys jej nie rozerwal :) wtedy ten plastik z dyszą spryskiwacza pociagnij do siebie i sprawdz jak to w "srodku" wyglada
-
Ja dzisiaj poprawiałem tylną wycieraczkę.
Najpierw odkręciłem wycieraczkę potem, plastikową osłonę, później wyjąłem silnik. Wtedy ściągnąłem metalową spinkę i na siłę zdemontowałem plastik. Moim oczom ukazała się sama rdza na tym metalowym pręcie. Papierem ściernym wyczyściłem co się dało nasmarowałem i złożyłem. Jak na razie wszystko działa prawidłowo.
-
no wlasnie bo to ta rdza blokuje cały trzpień, ja jeszcze pokusilem sie o rozebranie w środku i wybicie trzpienia aby wyczyscić go całego ;)
-
też mam ten problem ale jeszcze nie mialem czasu sie do tego zabrac ale dzieki za info bo juz wiem co robic:D