-
Uszkodzona Piasta
Witam mam pytanie czy mozna jezdzić jeżeli buczy mi piasta???
I jakie mogą być tego konsekwencje???
Bo musze jechać jutro około 250 km i nie wiem czy nic sie nie stanie :confused:
Jest moze jakiś chwilowy sposób na takie buczenie??? skręcić bardziej lub coś w tym stylu??? Pozdrawiam
-
Nic wielkiego nie powinno sie stać... tylko nie rób 250km rajdu:)
To co huczy to łożysko, ja sie z takim turlałem pół roku.
Jeśli chcesz żeby troszkę sie wyciszyło to polecam młotek i kawałek drewna... uderz kilka razy w piastę, na jakiś czas powinno być lepiej(nie daje gwarancji). Na trasie powinieneś tez wyczuć przy jakiej prędkości jest głośno a przy jakiej jest względnie cicho.. po prostu trzymaj prędkość;)
Koszt nowego łożysko + piasta wyszło mnie koło 190zl...
-
moze ktoś jeszcze sie wypowie na ten temat?? :)
-
Podnieś auto i sprawdź luzy koła ( pionowe) jeśli są to wymień łożysko jak najprędzej.
-
luzów pionowych nie ma koło nawet nie drgnie. Piaste wymienie i to na początku tego tygodnia ale głownie chodzi mi czy nic sie nie stanie jak pojade w trase z takim łożyskiem czy nic sie nie zagrzeje lub coś w tym stylu.
-
Jeśli huczy łożysko piasty a luzów nie ma to może oznaczać że była za mocno skręcone, raczej nic złego nie powinno się stać
-
Dzieki za OPD.
A jak juz gadamy o dokręconiu to wiesz moze z jaką siłą sie dokęca piaste??
-
320 N-m
---------- Post dodany o godzinie 11:03 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:32 ----------
Chociaż przestrzegam przed dłuższą jazdą z takim huczeniem, łożysko się przegrzewa i traci smar z koszyka to może spowodować zblokowanie koła a nawet jego urwanie. Trzeba być czujnym