Czy wskazanie chodometru może wynosić 0?
I jeżeli wynosi 0, to znaczy, że?
Printable View
Czy wskazanie chodometru może wynosić 0?
I jeżeli wynosi 0, to znaczy, że?
podobno że było coś grzebane przy jego wskazaniach i nie wyszło:P
Konkretnie chodzi o tą Bellę:
http://picasaweb.google.com/sz3rsz3n/AR156_SW_2005#
80 tys. km i książka z jednym wpisem.
Ciekawostka jest taka, że całe auto jest w ocynku, oprócz dachu. Komisant twierdzi, że dachy w Alfie nie są cynkowane, przednia szyba jest nieoryginalna bo spadł kamień, ?a korozja na łączeniu szyby i dachem? Po prostu Alfy są do dupy :-)))
Dobra, ale skupmy się na chodometrze...
Chodometr ma to do siebie, że na nim nie wprowadzisz swojego przebiegu. Możesz jedynie go wyzerowac. A to z dachem to pierwsze słyszę.
Chodometr (ang. odometer) - drogomierz lub licznik przebiegu. W alfie przebieg jest zapisywany w ECU i na liczniku. Ze względu na niemożliwość skorygowania przebiegu w ECU jest on resetowany i komp pokazuje 0. Korektę jedynie można zrobić na wyświetlaczu wew., ale po podłączeniu pod kompa będą pokazane różne wartości. Podobno w Alfie poliftowej już można skorygować przebieg ECU
Nie wiem czy na dachu 156 jest ocynk, czy nie, natomiast faktem jest, że ten model lubi rdzewieć nad górną krawędzią przedniej szyby. Również egzemplarze bezwypadkowe, z oryginalną szybą. Ten typ tak ma. :)
W alfie 147 z tego co wiem dach rowniez nie jest cynkowany a brak cynkowania dachu to po prostu taka specyfika produkcyjna stosowana przez wielu producentow i nie jest to tylko domena Alf.
W innym temacie już była dyskusja na temat licznika w ECU. Wg jednych w niektórych poliftowych nie było takiego licznika i dlatego jest 0km lub szczątkowe wartości. W przedziale 2003 - 2005.
Sam mam dylemat odnośnie wartości hodometru. Jak kupowałem swoje auto to na liczniku miało 112 tkm a hodometr pokazał mi 15 tkm. Nikt nie wiedział o co chodzi. Co ciekawe teraz mam na liczniku 127 tkm a hodometr wskazuje 0. Czyżby zliczał sobie w dół ?