-
Poważne problemy
Witam koledzy
Właśnie dziś się okazało że w mojej AR pierdzielnęła chlodnica... :( stąd pierwsze pytanie nowa czy używana? jak nowa to prosiłbym o rady!
Druga sprawa że chciałem zobaczyć jak tam rozrząd i pompa wody bo przy odpalaniu straszny swist był i się okazało że to chyba rolka napinacza od klimy się posypała ale dziwne że wspomaganie wysiadło... czy to jest na tym samym pasku czy jak? nie mam jak sprawdzić bo autko stoi w garażu i czeka aż skompletuje części... poradźcie coś prośba bo tu się zima zbliża a jeździć nie ma czym...:)
P.S. nie wspomnę już o rozrządzie bo nie wiem skąd wziąć hydrauliczny napinacz:( heh
-
chłodnice radzę nową kupić bo stara może być w takim stanie, że niedługo będzie też do wymiany a to roboty dużo a i ryzyko przegrzania silnika nie warte oszczedności
-
Właśnie przebuszowałem forum i to racja. Na allegro są jakieś ale po opisach nie widać żeby były do V6:( a w ogóle jak to jest z tymi chłodnicami? bo już sam nie wiem gdzie jest chłodnica klimy gdzie wody... ta która u mnie jest dziurawa to ta która jest najbliżej silnika. Przed nią jest chłodnica klimy?:)
-
Tak ta z przodu to klimatyzacji, znacznie cieńsza i troche mniejsza, a ta bliżej silnika to wody. Najlepiej zmierzyć sobie starą chłodnice i szukać wymiarami na allegro z całej grupy fiata, ale warto pamiętać o tym, że na allegro podają wymiary samego radiatora.
-
U siebie wymieniałem chłodnicę, oryginał - kosztowała mnie 330zł brutto. Rdzeń aluminiowy a obudowa plastikowa. trzeba było uważać przy wymianie - strasznie to wszystko delikatne, lekko coś dotkniesz i zaraz wgięcie robi się. Wymieniałem ją sam, we własnym zakresie. Chłodnica oczywiście na zamówienie, ale następnego dnia już była do odbioru.
-
Endriu - gdzie kupiłeś ten oryginał? w ASO?:) kupiłeś sam radiator (tak to sie chyba nazywa) czy z plastikiem całym za 330? bo cena kusząca:) ja po zniżkach w intercars mam za 680 całą:)
-
ja kupiłem do 146 zamiennik 250zl i 50zl kosztowało mnie dorobienie miejsca na czujnik tmp. do wentylatora, bo za zamiennik z miejscem na czujnik chcą 450zl.
A poro po wspomagania to po napinaczu domyślam się że v6, wspomaganie jest zasilane oddzielnym paskiem niż klima, ale z kółka sprężarki od klimy, wiec jak sprężarka się nie kreci to wspomaganie też nie.
Napinacz rozrządu zmień na mechaniczny, już nie pamiętam na którym forum alfy widziałem opis wszystkich napinaczy występujących w tych silnikach i zmiany z hydraulicznego na mechaniczny, ale był trzeba poszukać.
-
Kupiłem ją w Białymstoku w firmie, która specjalizuje się w układach chłodzenia. Miałem do wyboru zamiennik kilkadziesiąt złotych tańszy od orginału i orginał - wybrałem orginał. Chłodnica jest kompletna, tzn rdzeń i obudowa. Ale tak szczerze powiem że jakość tego jest taka sobie, wygląda mi to na coś podobnego do tych chłodnic z allegro
-
A poro po wspomagania to po napinaczu domyślam się że v6, wspomaganie jest zasilane oddzielnym paskiem niż klima, ale z kółka sprężarki od klimy, wiec jak sprężarka się nie kreci to wspomaganie też nie.
Z tego co wiem to koło pasowe od sprężarki non stop się kręci , a gdy załączysz klimę to docisk elektromagnetycznym załącza sprężarkę do rolki i sprężarka dział :)
-
Z chłodnicami do V6 nie ma problemu i występują tylko kompletne, pierwszy raz słyszę że chłodnica występuje nie kompletna bez plastikowych boczków.