-
Problem z licznikiem
Witam
Drodzy koledzy w mojej Alfie mam jeden mam nadzieje mały problem, a polega on na tym ze jak jade zauzmy 120 to na liczniku mam 60 tak samo jest z dystansem na kazde 400 metrow licznik przeskakuje o 100. Identycznie sprawa wyglada na ICS nie wiem co jest grane bardzo prosze o pomoc.
-
...może to "angol" jest :D :D
-
Angol to na 100% nie jest tak ze to odpada.
-
witam,
sygnał prędkości i przebytej drogi dostarcza do licznika i ICS-u układ ABS.
Radzę podjechać do ASO na examiner niech sprawdzą przyczynę.
Może być uszkodzony układ ABS-u.
pozdrawiam
-
Koledzy napiszczie mi jeszcze czy jesli bede posiadal kabel i odpowiednie oprogramowanie to czy sam moge to sprawdzic.
-
Ja bym to naprawil dopiero przed odsprzedaza ;)
-
Koledzy na kompie niby wszystko wyszlo OK a dzisija doszedl jeszcze jeden problem. Chodzi o to że wskazówka od obrotomierza ma tendencje do zawieszania się nie wiem czym to może być spowodowane wcześniej wszystko było OK, a do tego wszystkiego nie mrugają mi kierunki na desce.
Zastanawiam sie czy powodem takiego zachowania moze byc slabe aku lub za niski amperarz na aku.
A wiec tak dzisiaj jeszcze raz podlaczylem do kompa i jedyny blad jaki jest to P0404 nic wiecej nie ma. Blagam pomozcie.
-
A wiec tak jesli chodzi o wskazanie poziomu paliwa winny byl czujnik w baku poprostu sie zawiesl i tyle, z temeratura silnika tez sie uporalem teraz wskazniczek ladnie dochodzi do okolo 83 stopni na desce i komp pokazuje to samo a winny byl termostat.
Pozostal mi jeszcze obrotomierz ktory chodzi skokami i potrafi sie czasami zaiweisc na poziomie 1500 obrotow i tu moje pytanie co moze byc powodem czegos takiego dodam jeszcze ze obrotomierz ma tendencje do skokowej zmiany swojego polozenia. Zastanawiam sie czy pomoze tak jak w 156 czyszczenie zegarow tak jak ktos to opisal na forum i tu moje pytanie jak zdemontowac wskazowki w zegarach i czy nie bedzie wiekszych jaj po ich ponownym montazu.
Zastanawiam sie jeszcze nad czy napewno jak juz ktos wspomnial predkosc do ICS i na licznik dostarcza uklad ABS i czy winowajca moze byc uszkodzony czujnik ABSu. Jutro jak mi sie uda to podlacze w domku kabelek i sprawdze dokladnie ABS.
Pozdrawiam
P.S. Jak bede mial troche czasu wrzuce jakies zdjecia.
-
witam
podpinam sie pod temat,dotyczy takze licznika.jezeli chce wymienic zegary na 'biale' czy prawda jest ze trzeba przegrac soft ze starego do nowego?
Czy poprostu przepinam i jest OK?
-
Nie ma tam żadnego softu, jedyna pamięć to stan licznika kilometrów, możesz przepiać i jeździć bez problemu.