-
czy to koło dwumasowe
witam wszystkich
od 2 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem 156 1,9 jtd 115 km :lol: ale ostatnio zaniepokoił mnie dziwny dziek z okolic silnika jest delikatne dudnienie jakby jakieć bicie przypuszczam że to koło pasowe dwumasowe daje o sobie nać ale zauwazyłem ża na zimnym silniku ten odgłos jest wyraźniejszy i po wciśnięciu pedału sprzegła brzmi troche ciszej , po przejechaniu kilu kilometóe jest niemal nie słyszalny .
wobec powyższego mam do Was jako zacnych specjalistów od alf pytani czy to aby napewno wspomniane koło dwumasowe
pozdrawaim i z góry dziekuje za odpowiedzi
-
a nie lozysko oporowe? Taki szum?
-
witam
właśnie jak na łozysko to jest to dziwny dźwięk bo nic nie szumi , nie chrupie , nie ociera, nie popiskuje żadnych metlicznych odgłosów tylko lekki bicie i jak na moje ucho to dochodzi z prawej strony silnika
-
Witam
propunuje zacząć od zmiany oleju w skrzyni specjaliśći z aso twierdzili kiedyś że to nic nieda
a jak zmieniłem to takie samo chałasowanie ucichło coprawda było to kilka lat świetlnych temu w AR 33 1,7 rok86 grunt że pomogło koszty niewielkie polecam
jeżeli po kilku kilometrach cichnie to najprowdopodobniej rozgrzewa się olej i zwiększa się jego objętość i co za tym idzie poziom
pozdrawiam
-
W AR156 nie wymienia się oleju w skrzyni biegów. Uszkodzone koło dwumasowe w pierszej kolejności odjawia się dużymi drganiami samego silnika. Twoje problemy moga raczej dotyczyć tarczy lub docisku sprzęgła
-
w sobote miałem chwile wolna i osłuchałem motor raz jeszcze w ciszy i spokoju i muszę przyzać kolegom racje dziwne dudnienie dochodzi z okolic skrzyni biegów i po nagrznaniu nie jest już słyszalne.
a wiec to mze być łozysko oporowe ale jeśli nie ono czyżby niski stan oliwy w sprzynce?
-
a cto ciekawe bo instrukcja serwisowa mówi inaczej przy przebiegu 180 000 kontrola i zalecana wymiana!!!!!!!!! żrudło Service F.A.P.
-
więc chyba wsystko sie wyjaśniło wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują że to łozysko oporowe. jaki jest +- koszt usuniecia usterki i w jakiw i jakiej firmy częci sie zaopatrzyć co by napprawa poszła szybko i sprawnie bez szukania jakiś części w trakcie