-
Wałek rozrządu
Witam
Jako świeży i bardzo szczęśliwy posiadacz czarnej AR 146 TS 1.4 rocznik 1998 zaczynam pracę nad swoją bellą :)
Kolega który mi ją sprzedał poinformował mnie że jest do zrobienia wałek rozrządu. Skontaktował mnie ze swoim mechanikiem który tą AR się zajmował i ją już dobrze zna. Potwierdził że wałek jest już wyjechany i potrzebna będzie jego wymiana.
Powiedziałem mu ze postaram się poszukać go na własną rękę i prośbę o pomoc w tym temacie kieruje do Was :)
Na portalach aukcyjnych nie znalazłem dokładnie wałka do 146 1.4 TS stąd moje pytanie - czy do mojego silnika pasują wałki od innych modeli AR - ewentualnie gdzie rozpocząć poszukiwania ?
Jestem umówiony z mechanikiem na przyszły tydzień na spotkanie i chciałbym już mieć większą wiedzę w tym temacie (cały czas zaczytuje się w forum :) )
Pozdrawiam
Robert
-
Kolego silnik T.Sa 1.4 16V występuje tylko w modelu 145/146 więc wyboru dużego nie ma
-
Masz 2 wałki wydechowy i ssący. Wydechowy na pewno pasuje z silnika 1,6 więc ssący też powinien. Nie wiem o który Ci chodzi bo nie napisałeś.
-
Do 1.4 pasują nawet od 2.0. Sam zastanawiam się nad takim modem, bo ponoć zmienia to co nieco charakterystykę silnika.
-
-
@gonzo
mechanik mi powiedział obrazowo że chodzi o ten "prosty" wałek czyli o wydechowy ?
pozdr.
Robert
-
Ciekawe co mechanik miał na myśli mówiąc, że jest to wałek prosty?? Przecież także posiada krzywki o odpowiednio dobranej wysokości.
-
radiofm nie wiem co mechanik miał na myśli mówiąc "prosty wałek"
Oba wałki są podobne róznią sie tylko krzywkami... Albo dogadaj się z "mechanikiem" i niech określi który wałek do wymiany, albo znajdź innego speca który sie zna
-
gonzo dobrze prawi :) popieram
-
w tygodniu się z nim (mechanikiem) zobaczę to mi dokładnie wyjaśni o co chodzi. Mi to przez telefon powiedział i pewnie chciał obrazowo wyjaśnić ale pewnie coś pokręciłem ;) bo budowa silnika to nie jest moja mocna strona.