Problem z przelaczniem na lpg
Czesc mam problem z przelaczaniem z benzyny na gaz jak jest zimny... Dzisiaj zrobilo sie troche zimno -12 c wiec jak wiadomo samochod musi sie dluzej nagrzewac zeby przelaczyl sie na lpg, ale mam 90 c tem na zegarach a dalej nie chce przelaczyc sie na lpg ;/ Dodam ze nie jest tak za kazdym razem, prawie zawsze przy pierwszej jezdzie w minusowe temperatury. Na przelaczniku od lpg swieci sie czerwona kontrolka czyli tak jakby nie mial prawidlowej tem. Z tego co pamietam to rok temu nie mialem z tym problemu a przez ten czas nic tam nie grzebalem. Mozliwe ze padl czujnik tem w parowniku? Moze jakies inne pomysly?
Zacznij od tego czy jeżeli auto osiągnie temperatur do przełączenia to czy reduktor też jest ciepły , czasami też czujnik temperatury na reduktorze lubi się wysunąć z mocowania i oszukuje ,najlepiej by bylo pojechać do gazownika zostawić auto wystudzić i monitorować co się dzieje ,może też być uszkodzony czujnik temperatury lub jego obwód (przetarty kabelek) sam zakładam instalacje więc wiem że takie rzeczy się zdarzają .
---------- Post dodany o godzinie 21:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:11 ----------
Sprawdz sobie poziom płynu chłodniczego ,to on ogrzewa twój reduktor jeżeli będzie niski stan auto ci się nie przełączy.
Sequent 24 jest bardzo dobrą instalacją i do niego raczej nic nie jest tanie ,ale często w tej instalacji lubiał się zacinać czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej jeżeli takowy masz bo w nowszych wersjach występował już nie na listwie tylko jako osobny element i wtedy był niezawodny i też mimo że temperatura byla odpowiednia auto raz się przełączało a raz nie.