-
Przymarznięte drzwi
Witam.
Mój problem dotyczy przymarzających drzwi prawych przednich, po rozgrzaniu auta otwierają/zamykają się bez problemu. Czy ktoś miał podobny przypadek, lub wie co z tym zrobić? żeby nie przymarzały? Dodam jeszcze że autko nie jest garażowane.
Wycierałem uszczelki, blachy niestety nic to nie daje, ma ktoś może jakiś pomysł? Może nasmarować czymś?
-
Silikon. Kup w sprayu, są większe pojemniki, cena około 25-30 złotych, i mniejsze, do 10 złotych. Napsikaj na uszczelki na całej długości, będzie troszke "ściekać", uważaj zebyś tylko nie zalał sobie tapicerki foteli itd. Psikaj ostrożnie z bliska. Działa idealnie i rewelacyjnie.
W zimie warto to zrobić dwa, trzy razy, zależnie od ilości ataków mrozów.
-
Kolega Pingwin ma racje, żeby nie przymarzały drzwi do uszczelki , popsikaj je preparatem, ja tak zrobiłem ale przed mrozami i niema problemu. Preparaty kupisz na karzdej stacji , a i w marketach też są.
-
Dzięki Panowie za radę:)
kupie, popsikam i zdam relacje hehe:)
-
-
JA kupiłem w sprayu "Uszczelke" właśnie do pryskania na uszczelki. 10zł mnie to kosztowało i zdało egzamin.
-
jak nie chcesz nic kupować a masz w domu zwykłą glicerynę, weż na szmatke i dokładnie nasmaruj uszczelki na całej długości, ten sam efekt.
-
Ewentualnie, pędzelkiem, posmaruj Borygiem.
-
Ja kupiłem w OBI preparat do pielęgnacji gumy aplikowany gąbką (jak pasta do butów) za jakieś 6-7 zł. Ma tą przewagę nad sprayem, że aby upierdzielić tapicerkę musiałbyś się naprawdę postarać:D.
-
hehe, dzięki wielkie Panowie za porady :) użyłem silikonu w sprayu, delikatnie, bez pośpiechu samochód został cały czysty :] "tapicerka cała" hehe zobaczymy co to da na moje -19*C i brak garażu hehe:)
jak nie pomoże to będę próbował następnych sposobów :)
-
sorki za post pod postem - chce uwidocznić moją odpowiedź w temacie :)
więc uszczelki "delikatnie przymarzły" ale drzwi otworzyły się po delikatnym szarpnięciu, następny problem to zamek... teraz mi zamek w tych drzwiach zamarzł :( i ani drgnie, nie da się zamknąć samochodu niestety. (jak auto było rozgrzane do stopnia że drzwi się otwierały, to i zamek działał prawidłowo) więc tu moje pytanie:
w jaki sposób rozruszać zamek w drzwiach? grzać w aucie? (benzyna ucieka przy tym że hoho.. raz, drugi - trzeci, a później na stacje bo brak paliwa) psikałem odmrażaczem do zamków i nie pomogło (puki co, może zamek "odda")