Witam,z racji tego ze pracuje nad lepszymi osiągami swojego silniczka postanowiłem zamówić lepsza uszczelkę,i gościu przysłał mi uszczelkę obłożona blacha miedziana,co o tym sadzicie,będzie lepsza od zwykłej?
Printable View
Witam,z racji tego ze pracuje nad lepszymi osiągami swojego silniczka postanowiłem zamówić lepsza uszczelkę,i gościu przysłał mi uszczelkę obłożona blacha miedziana,co o tym sadzicie,będzie lepsza od zwykłej?
Podobny patent miałem zrobiony w guliettcie tylko na kolektor ssący. Pod głowice raczej sie nie sprawdzi ze względu na dociąganie głowicy i nie wydaje mi sie żeby uszczelka pod głowicę miała coś wspólnego z mocą i to jeszcze w Td to juz całkowita pomyłka
Chodzi o to ze jak podniosę ciśnienie doładowania to mi zwykła wydmuchuje i dlatego postanowiłem skombinować lepsza,a dlaczego ma byc problem przy dokręcaniu?
Blacha miedziana zabezpiecza przed przepaleniem uszczelki a w każdej uszczelce głowicy sa metalowe pierścienie na cylindry i są tak samo wytrzymałe jak cała uszczelka z miedzi. Podnosząc cisnienie doładowania zwróć uwagę raczej na zawory i pierścienie tłoków niż na samą uszczelkę.
To czyli da rade ta uszczelka? A dlaczego na zawory zwrocic uwage?
Mogą nie wytrzymać i jak przy każdym silniku Turbo muszą być odpowiednio dobrane. Masz parcie na eksperymenty to spróbuj czy ta uszczelka do rade i czy ona sie sprawdzi. W silnikach TD chyba grubośc uszczelki ma bardzo istotne znaczenie a czy ona jest odpowiednia ?
Ale przeciez ten silnik fabrycznie ma turbo,chodzi tylko o wieksze cisnienie doladowania,coś jak chip w jtd
Co innego jest zwiekszenie ciśnienia doładowania a czym innym jest kombinowanie przy mapach wtrysku paliwa
Ale jak robia chipa to zwiekszaja cisnienie doladowania i proporcjonalnie paliwo do tego i w gruncie rzeczy to jest to samo tylko ze w nowszych silnikach za wszystko odpowiada komputer a w starszych dieslach srubki i kazdy silnik ma jakis zapas ktory mozna wykozystac
Uważasz że silnik Td w 155 jest nowoczesną konstrukcją ? inaczej to wygląda w silnikach JTD