-
NIe działa tempomat
Witam czy ktoś z Was miał może podobny problem?nie działa mi tempomat nie reaguje po włączeniu na on ,przy uruchamianiu motoru lampka kontrolna nie zapala się ? Przełącznik nie wraca po użyci kierunkowskazu czy to morze być przyczyna nie działającego tempomatu ?
Alfa romeo 166 2,4 JTD 10v
-
Pewnie sprawdziłeś wcześniej bezpieczniki. Wydaje mi się, że mogą nie łączyć jakieś kable w dźwigience od tempomatu.
-
-
Włąśnie dziś odkryłem, że tempomat u mnie też przestał działać. Jeszcze tydzień temu był OK, ale bezpieczników jeszcze nie sprawdzałem. Tam zacznę.
---------- Post dodany o godzinie 15:18 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:24 ----------
Ni i pupa. Bezpiecznik jest dobry. Jakieś sugestie?
-
Witam. Mam podobny problem z tempomatem. Czasami udaje mi się go włączyć zaraz po uruchomieniu zapłonu, kontrolka świeci tylko przez chwile, po czy gaśnie i koniec. Mimo, że urządzenie niby działa przez chwilę, to nie idzie ustawiac stałej prędkości.
Może ktoś się spotkał z podobnym problemem?
-
U mnie też tempomat nie działa. A sprawdzaliście czujniki na pedałach ?
-
-
U mnie tempomat dzisiaj zadziałał przez moment a później znowu zdechł. Podejrzewam, że mam wyrobiony przełącznik zintegrowany, który raz styka a raz nie. Mam podobny problem z VDC (komp pokazywał kiedyś błąd czujnika położenia kątowego auta i myślę, że chodzi o czujnik położenia kierownicy, który znajduje się właśnie w tym przełączniku). Ni eodbija mi też prawy kierunek.
Wygląda na to, że przełącznik mam do wymiany.
Zrobiłem przed chwilą test alfadiagiem i okazało się, że wszystkie przełączniki (tj. +, -, on, off, resume) działają. W ecu był jeden błąd o numerze p0704 (Failed Component Code: Clutch Switch). Zrobiłem oczywiście zaraz test przełącznika pozycji sprzęgła i działał, ale może się po prostu zawiesza od czasu do czasu?
-
Witam czy ten czujnik na pedale jest widoczny czy trzeba dostać się do niego po przez rozebranie czegoś ?
-
Na pewno trzeba będzie zdjąć osłonę nad pedałami a pod skrzynką z bezpiecznikami.
Kupiłem nowy wyłącznik i jutro będę go wymieniał to napiszę co i jak.