-
przelot
czy to zda egzamin? chce w sowjej ar155 2.0ts16v wywalic katalizator, wstawic przelotową rure albo strumienice i pozbyc sie srodkowego tez na przelot, koncowy mam sportowy, jednak nie jest głosny, co moze byc nie tak przy czyms takim? nie bedzie za głosna? nie bedzie zwracała uwagi policji? jak to bedzie do osiagów? cos delikatnie sie poprawi?
---------- Post dodany o godzinie 00:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:19 ----------
dodam ze katalizator mam chyba juz troszke w rozsypce...
-
Poprawa mocy po wywaleniu kata zwykle wynosi 1-3%. Jeżeli strumienica zwężkowa to ok, jak łuskowa czy inny szajs, to daj se siana, to "chłyt materkindodi", szkoda Twojej kasy i czasu ;) Jak już to wsadź chociaż coś, co udaje kata z zewnątrz, mniej przebojów ;)
-
jak dobrze pamiętam to 93dB są dopuszczalne i raczej tłumik musi być dobry żeby to spełniać jeżeli wywalisz te 2 środkowe ;]
-
Kiedys na forum ALFA LANCIA Siwy155(twórca tego forum,znawca AR oraz pracownik ASO AR )opisywał przypadek zmiany orginalnego wydechu na sportowy.bodajże przy 156 2,0.Po zmianie wydechu hamownia i... zdziwienie.Moc spadła.Wstawiono fabryczny i hamownia.moc jak jak w książce.No raczej coś te makarony potrafią.Przeróbka dolotu czy też wydechu wcale nie jest taka prosta ani tania by poprawiła parametry zamiast je zepsuć.No chyba że chodzi o efekt psychologiczny.Głośno chodzi=szybciej jedzie.Ale myślę że Alfaholikowi nie o to chodzi.
-
Jeśli jesteś pewny rozsypki katalizatora to go wywal ale srodkowy tłumnik zostaw bo jak całkiem zluzujesz wydech bez modernizacji układu ssącego to będzie lipa
-
jak wywalisz kata i tłumiki to wyobraź sobie podróż kilkaset kilometrów na wakacje takim autem. masz dość? jesli nie to wyobraź sobie reakcje żony i dzieci. na wszystko trzeba patrzec tak aby plusy nie przysłoniły nam minusów ;)
-
narazie jestem sam i bez dzieci, heheh, ale to z drugiej strony peszek... jestem bardziej za wywaleniem samego kata a srodkowy niech tak zostanie, tylko za kata strumienica i stozek oczywiscie, pomruk powinien byc boski biorac pod uwage sliczny dziek seryjnego ts
-
jak chcesz zrobic cokolwiek porzadnei to zrob inaczej. Zrob dobry kolektor z kwasowki tzw barany do tego potem kato zostaw (lub nie zalezy co bedzie sie dzialo dalej ) i 2o pcje ablo luzny wydech np 60ka lub 70ka i na koniec tlumik (czyli za katem sama rura) wsio z kwasu albo 2 plaskie przelotowe tlumiki tez kwas. Taki zabieg da Ci przyrost mocy rzedu 15-20% pod warunkiem dobrego policzenia wydechu. do teog dolot na stozku zasysajacy z dolu ewnetualnie:) ale na poczatek lepiej przepustowy filtr typu k&n
-
Kolego strumienica i stożek da ci jedynie tyle ze będziesz sie czuł bosko :P stożek o ile nie dedykowany do auta to wielkie gówno jest rak samo ze strumienica bajka na maxa. Daje tyle co nic.
-
u mnie nie ma kata i środkowego tłumika od 3 lat i wszystko śmiga. dźwiek jest nieznacznie donośniejszy, moc ciut większa. dodam tylko że auta za mną nie mają przyjemnego zapachu ;)