Ile powinna palić alfa 145?
Witam
Mam takie właśnie pytanko. Ile powinna palić alfa? Moja ma pojemność 1.4 z silnikiem boxer, w trasie spala mi około 10 litrów gazu! To chyba dużo za dużo prawda? Czy może się mylę? Benzyny nie wiem ile spala bo na benzynie nie jeżdżę. I jeszcze jedno pytanko... wiecie może dlaczego podczasa stania na światłach w samochodzie śmierdzi gazem? Byłam u gazownika i instalacja jest szczelna.
Re: Ile powinna palić alfa 145?
Cytat:
Napisał patysia00
Witam
Mam takie właśnie pytanko. Ile powinna palić alfa? Moja ma pojemność 1.4 z silnikiem boxer, w trasie spala mi około 10 litrów gazu! To chyba dużo za dużo prawda? Czy może się mylę? Benzyny nie wiem ile spala bo na benzynie nie jeżdżę. I jeszcze jedno pytanko... wiecie może dlaczego podczasa stania na światłach w samochodzie śmierdzi gazem? Byłam u gazownika i instalacja jest szczelna.
Pierwsza sprawa - poza instalacją gazową proponuję sprawdzić jeszcze układ wydechowy.
Druga - Kiedy była zakładana instalacja? Z biegiem lat gumowe węże sie starzeją i mogą zaczynają puszczać bardzo minimalne ilości gazu (ciężko to wykryć ot tak). Miałem tak w Uno, ma tak mój znajomy w Escorcie - pomaga wymiana węży od gazu (w Uno nie zmieniałem w Escorcie znajomy tak i pomogło).
Re: Ile powinna palić alfa 145?
Cytat:
Napisał patysia00
Witam
Patysia nie martw sie 10 litrów to nie tragedia, moja 1.6 boxer pali 11.5 do 12.5 (benzyny bo gazu nie mam) w miescie tyle że moja jazda znacznie różni sie od emeryckiej.
W trasie udało mi sie zejść do 7.5 a też wolno nie jechałem.
Nie masz się czym martwić jest tak jak mówi Tuti auto dośc spore silnik 90 KM wiec musi sie napić.
Na upartego sprobuj zmienić świece, polecam NGK w sklepie dobiora ci pod twoje auto.
Pozdrowionka :*:*:*...