-
Zderzak
Koledzy czy to tylko ja mam problem??? Moja Alfunia posmutniała od przodu, wykończyły ją śniegi, czy to tylko problem mojego egzemplarza że śnieg poza tym że wbija się w wlot powietrza do chlodnicy i chłodnicy oleju to oberwał mi zderzak, nie wiem czy zawieszenie jest oryginalne ale parkowanie przy krawężniku jest niemożliwe, między oponą a blotnikiem wchodzi max 1 palec, jak to wygląda u was??? Pozdrawiam
-
nie wiadomo jaką opone masz założoną i jakie felgi.
-
Rozmiar oponek fabryczny 195/55/15 a skolei na dobrej nierówności potrafi zachaczyć miską aż serce boli później.
-
powiem ci ze ja miałem 205/50/15 i nie było opcji o przychaczeniu miska o jakas nierównosc, a czy czasem amorki z przodu to ty masz dobre? obecnie na zime mam z przodu profil 195/60/15 i przerwe miedzy oponą a nadkolem mam duzo wiekszą niz ty...poszukaj problemu gdzies w mocowaniu, zawieszenie itd, taka jest moja sugetia, ale moge sie mylic, nie zaszkodzi sprawdzic bo to troszke podejrzane jest
-
Zawieszenie robiłem jakoś we wrześniu, nie wymieniałem tylko sprężyn i amorów no ale skoro mówisz że na profilu 60 masz wiecej miejsca miedzy błotnikiem a nadkolem to w takim razie ktoś coś musiał grzebać przy sprężynach i amorach, bo jest strasznie twarda, coś mi się kojarzy ze koleś od którego ją kupowałem mówił coś o amorach bilstein b4 ale nie wiem czy to miałoby wpływ na to że niżej siedzi.
-
powiem ci ze alfa seryjnie tez ma bardzo sztywne zawieszenie, mi w zakretach prze wyzszych predkosciach prawie nic sie nie wychyla, a mam jeszcze seryjne zawieszenie, nic nie było robione poza koncówkami itd, mówisz amorki zmieniane były? moze wstawił krótsze, ciezko to stwierdzic ale wg mnie to napewno zawieszenie, sprezyny albo amorki
-
Amory nie mają nic do wysokości zawieszenia za to sprężyna mają decydującą rolę. Ja mam opony 195/55/15 czyli takie same jak Ty, silnik ten sam i nigdy nie miałem problemu z haczeniem na nierównościach no i prześwit miedzy oponą a błotnikiem dużo wiekszy. Sprężyny są albo mocno wypracowane lub są zmienione na krótsze i twardsze i tylko w tym widzę problem
-
Ja na standardowym zawieszeniu 2 razy miską zahaczyłem. Alfy są niskie i dość sztywne więc trzeba poprostu uważać. Na domiar złego zderzak jest wyżej lub na takiej samej wysokości co miska :/
Co ciekawe mojej Ani 145 ma tak samo nisko zderzak co moja Alfa na sprężynach -40mm :|
Michu1 jak chcesz fachową opinie to zrób fotke to się pogłowimy nad twoją alfą :)