-
Panewki 1.8ts
Witam. Moja bella ma 140tyś. przebiegu-jednak co do jego autentyczności nie mam 100%pewności. ogólne zuzycie samochodu Potwierdza ten przebieg. Silniczek pracuje idealnie(odpukać) zastanawiam się nad wymianą panewek(tak na wszelki wypadek). założyłem ten temat ponieważ nie znalazłem niestety podobnego. Moje pytania są takie:
Czy należy robić w takim przypadku szlif wału czy tylko wymienić panewki.
Czy wymieniać panewki główne czy korbowodowe także.
Jakie są koszty takiego przedsięwzięcia.
Skąd kupić panewki i jakiej firmy.
Czy przy tej wymianie powinnem uwzględnić jeszcze jakieś koszty.(oczywiście rozżąd mam zamiar wymienić również).
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi...
-
O panewki mozesz pytać w celkar.pl lub cermotor.com.pl. Na pewno trzeba planować głowice co do szlifu wału to niech się mądrzejsi wypowiedza :) Jak już wymieniać panewki to i główne i korbowodowe. Koszta zależą czy robisz sam czy zlecasz komuś.
-
Zdajesz sobie sprawę żeby wymienić wszystkie panewki trzeba rozebrać silnik. Ja po zakupie swojej Alfy wymieniłem wszystkie panewki bez robienia szlifu wcześniej w silniku nie było żadnych niepokojących objawów poza olejem w układzie chłodzenia ( uszczelka głowicy)
-
Oczywiscie wiem o tym że należy wyciągnąć silnik i go rozebrać. A tak z ciekawości ile zrobiłeś już kkm po kupnie ,,75andrew155". tylko nie wiem po co planowac głowice. nic sie z nią nie dzieje. a jej remont myślałem zrobić przy okazji kolejnej wymiany rozrządu, czyli za jakieś 2 lata...Dzięki
-
To jest zazwyczaj norma, planowanie głowicy po jej demontażu z kadłuba silnika elementy styczne muszą być idealnie proste i bez wżerów. Od zakupu auta i rozbebeszeniu silnika zrobiłem prawie 80 tyś km auto kupiłem w maju 2006roku to prawie cztery lata od momentu zaistnienia na tym forum :)
-
w bliźniaczym silniku jak twój zmieniałem panewki bez robienia szlifu wału - warunek jeden aby wał w był sprawny. ja mierzyłem mikrometrem czy nie ma jaja okazało się ,że jest ok więc założyłem nowe panewki. przejechane od wymiany w zeszłym roku ponad 30 tys.
-
tak jak kolega wyzej napisal musisz to wszystko pomierzyc sprawdzic wal i wtedy jak jest mozliwosc zalozyc nominalne jesli cos bedzie nie tak a mysle ze 140 tys na ten wal to jest duzo i idealny nie bedzie to wtedy szlif na 1 remont ,glowice jak sciagniesz to potrzebujesz nowa uszczelke tak wiec i obrobka glowicy konieczna i przy okazji uszczelniacze mozesz wymienic ktore sa tanie ale z drugiej strony jak pomysle to moim zdaniem nie ma sensu tego robic jak wszystko masz ok z silnikem akurat w twoim modelu nie ma wskazowki cisnienia oleju wielka szkoda ,proponowal bym ci zmierzyc cisnienie jakie daje pompa i w razie czego wymienic pompe i lac alfie duzo dobrego oleju bo smarownie w tym silniku to podstawa i lac olej na max i jezdzic a na remonty bedziesz mial jeszcze czas
-
Oleju nie ubywa nic a leje cały czas motula, Znaczy od 50tyś. Regularne wymiany itd. i właśnie tak sie zastanawiam czy teraz sie nie wstrzymać z tą wymianą i za rok nie zrobić remontu kapitalnego. A tak do tego ile kosztuje komplet tłoków na nadwymiar do belli bo co do innych cześci ceny znam. Dzięki...
-
to dobrze ze lejesz motula bo to dobry olej ,jesli masz dobra kompresje pompa oleju daje dobre cisnienie silnik chodzi ok to nie mysl o remontach ,ciesz sie alfa i tyle ,ceny tlokow nie znam
-
Remont silnika przeprowadza się wtedy kiedy silnik zdycha i wymaga takiego zabiegu