w mojej alfie 147 nie dziala termostat jest ciagle otwarty czy zima szkodzi to silnikowi bo latem nie przeszkadza mi to prosze o odpowiedz i pomoc z gory dziekuje
Printable View
w mojej alfie 147 nie dziala termostat jest ciagle otwarty czy zima szkodzi to silnikowi bo latem nie przeszkadza mi to prosze o odpowiedz i pomoc z gory dziekuje
Skoro nie działa to trzeba wymienić
wiem ze nalezy wymienic ale w ciagu ostatnich 2 miesiecy robilem przednie i tylne zawieszenie oraz kompletny rozrzad wraz z wariatorem i troche kasy mnie to pochlonelo i chcialbym ta zime przejechac bez wymiany termostatu jesli to nie konieczne
Wymień termostat. Koszt razem z płynem to około 200pln.
Wymiana termostatu to w sumie grosze, zakup sobie 4 litry płynu chłodniczego (więcej i tak im się wlać nie uda zapewne), termostat i nawet sam możesz to wymienić w tych warunkach (chociażby w 156 Alfie).
Lepiej taki mały i tani szczegół zrobić bo w zime spalanie skoczy Ci masakrycznie i na dodatek nierozgrzany silnik = mniej sprawny silnik i Ja osobiście bałbym się jeździć na ciągle otwartym termostacie z racji że silnik ciągle zimny to i przycisnąć nie można ;)
Pozdrawiam
Przecież, jak już wcześniej napisano, koszt wymiany termostatu i płynów to około 200 zł, więc nie majątek. Z niedogrzanym silnikiem zimę przejeździsz, ale weź sobie policz ile dołożysz na paliwo, które jest spalane w większych ilościach przy takim stanie rzeczy (dłużej chodzi na bogatszej mieszance, silnik nie ma osiągów idealnych z powodu niższej temp itd). Poza tym jest też kwestia kondycji silnika eksploatowanego przy niższej temperaturze pracy, niż być powinna i konsekwencji, jakie z tego mogą wynikać. Jednym słowem zmień ten termostat, bo nie zaoszczędzisz na takim podejściu do sprawy.