-
szum w skrzyni 2.0 TS
Witam
Od kilku dni mam z rana jak jest zimno takie zjawisko ze jak odpale niunie to cos szumi w skrzyni dodam ze jak wcisne sprzeglo to przestaje po puszczeniu znowu szumi... ale do momentu wbicia biegu i przejechania sie chwile... pozniej powtarza sie to dopiero po dluzszym postoju jak jest znowu zimny ;/ mial ktos moze taki przypadek? co to moze byc?
-
Witam,
szum skrzyni może wynikać:
1. ze zużycia (łożyska),
2. niski poziom oleju lub zużyty olej w przekładni
Radzę sprawdzić poziom oleju i dolać lub wymienić olej w skrzyni.
Pozdrawiam
-
Witam
Mam nadzieje ze to pkt.2 :)
bo pkt.1 chyba dzialo by sie tak caly czas chociaz nie wiem znawca skrzyn nie jestem :) a szkoda :P narazie zajme sie pkt. 2 a powiedz mi jak mozesz duzo zabawy jest z wymiana w 2.0ts? jesli sie orientujesz?
-
Mam podobnie jak się rozgrzeje wszystko ok. myśle ,że to wina gęstego oleju lub mały poziom jak się cieplej zrobi trzeba sprawdzić
-
Witam.Ja tam proponuje pojechać do jakiegoś warsztatu wymienić ten olej wiele to nie kosztuje pomijając cene danego oleju-jest on znacznie droższy od tego w silniku.Ja przy karzdej wymianie w silniku prosze chłopaków o sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni.Pozdrawiam.
-
i rozumiem ze najlepiej wlac ten zalecany olej: TUTELA ZC 75W80 synt. ? a jakis sprawdzony zamiennik jest ? :)
-
Wszyscy na forum piszą o markowych olejach zalecanych przez producenta-dlaczego?Ja tam "leje" Mobila jak do silnika tak i do skrzyni.Wystarczy regularnie wymieniać i pilnować czy nie ma ubytku.
-
Ja miałem podobne objawy i stawiam ślepo na łożysko oporowe.
Pozdrawiam
-
to nie lozysko oporowe bo szumi jak pusci noge ze sprzegla byc moze to lozysko na walku atakujacym ale nie jestem pewien
-
Zupełnie niedawno był podobny temat - proponuję poczytać http://www.forum.alfaholicy.org/147_...m_skrzyni.html