-
145/146 TD wady i zalety
mam kolege który zamierza kupić niedużego diesla w cenie do 8 tyś.
jęczy coś o golfie czy innym jakimś oplu.
zasugerowałem mu kupno AR 145/146 TD ale nie wiem nic o tych modelach.
prośba wiec do uzytkowników ww modeli:
-na co zwrócic uwage przy kupowaniu
-najczestsze usterki
-co wymienic profilaktycznie
-jakie sa rzeczywiste parametry autka (spalanie, trakcja, osiągi itp)
-
Najlepiej niech pojedzie zobaczyć tą AR z kimś kto zna sie na dieslach.
Jeśli chodzi o usterki to newiele mogę powiedzieć bo do tej pory nic u mnie sie nie działo, ale mam autko dopiero 3 mieśiące. Spalanie to 6,5 litra w mieście z włączoną klimą, na trasie udało mi się zejść do 4,5 litra przy prędkości nie przekraczającej 130 km/h. Moc silnika to 66 kw czyli 90 koni. Przyśpieszenie 12 s do 100 km/h. silnik troche chałasuje na wyższych obrotach ale jego dzwięk nie jest upierdliwy. Moim zdaniem autko jak najbardziej godne polecenia.
Jeśli chodzi o profilaktyczne wymiany to jeśli nie ma pewności co było robione to oczywiście pasek rozrządu olej, filtry czyli standartowo
-
Zalety:
małe spalanie :D
silnik nie do zajeżdżenia :D
dość dobre wyposażenie za tą cenę (abs esp, 2 poduchy, elektryczne lusterka szyber i szyby, wspomaganie, hamulce tarczowe na 4 koła, klima, gdzie to wszystko znajdzie w golfie :?: PS: przynajmniej w mojej tak jest)
przestronne wnętrze (każdy się dziwi gdy wioze kogoś na miejscu pasażera)
dostępność części (fiat)
alfa (a nie golf) :D
Wady:
klekotanie choć mi to tylko przeszkadza na wolnych obrotach
zawieszenie (ale to tylko wina naszych dróg)
więcej wad nie stwierdzono :D
Generalnie służę pomocą jakby udało mu się wypatrzeć coś w Łodzi.
A zasada jest taka, jak nie chce kupić złoma niech się wybierze na jakąś stację diagnostyczną, wszystko da się sprawdzić. Lać tylko dobrą rope i cieszyć się jazdą :D
-
Teraz mam 146 1.9 TD Wcześniej jeździłem oplem astra 1.7 D Dopóki nim jeździłem uważałem go za dobry samochód. Ale okazało się że byłem w błędzie. Długo mógłbym wymieniać zalety, choć jeżdżę nią dopiero od maja. Najważniejsze: spora ilość miejsca dla pasażerów i kierowcy, małe spalanie, bardzo dobre osiągi silnika.O częściach sie nie wypowiem bo na razie nie musiałem nic przy niej Robić. I pamiętaj, że w Alfie wyróżniasz się na drodze. A tego nie da ci golf ani opel. To mała rzecz ale sprawia radość.
-
Pięknie ujęte:D Pozdrawiam Carlos
-
Ja natomiast jestem właścicielem pięknej wolnossącej piękności od ponad 8 miesięcy i równiez zgadzam się z moimi rozmówcami. :D Samochodzik ładnie sie sprawuje i pięknie wygląda , wyróżniamy sie w tłumie to muszę przyznać.Co do awaryjności to wymieniłem po zakupie od razu piasty tylnych kół bo dziwnie szumiały , po pewnym czasie wysprzęglik , chciałbym tu zaznaczyć ze za wymienione częsci zapłaciłem ok 200 zł więc to jest nic w porównaniu z odczuciami jakie są podczas jazdy :D :D :D :D .Co bym zmienił ??? Chyba jedynie trochę zawieszenie ze względu na nasze drogi , bo jest za twarde, ale to tylko moje odczucie :D
No i ile miejsca , zwłaszcza na przednim siedzeniu pasażera , teraz już nie trzeba sie przesiadać na tylne siedzenie :P :P :P :lol: :lol:
moje wrazenie z tego samochodziku to 5 + i szczerze polecam :P
Jesteś z Krk to się odezwij a podyskutujemy na ten piekny temat ....
-
jezeli moze doplacic to polecam jtd, cichszy i mocniejszy silnik...co do usterek to glownie przeplywomierz sprawdzic, najlepiej podlaczyc pod kompa i wszystko wyjdzie. Niech sprawdzi stan turbiny. Odlaczyc przewod od intervollera do kolektora ssacego (ten najgrubszy wychodzacy na lewo od siolnika") i sprawdzic czy nie ma oleju, jezeli jest troszeczke to jescze nie trzeba martwic, gorzej jak juz spore tluste naloty albo zbierajace sie krople na laczeniach. pozdrwiam