-
Nie można odpalić
Witam.Jestem na forum po raz pierwszy i mam nadzieje że będzie mi pomocne:)
Mam bardzo duży problem z autem Alfa Romeo 146 1.6 TS 16v z 98r benzyna,mianowicie tato jechał nim i po przejechaniu 500m słychać było stukot w silniku auto zgasło i nie da rady zapalić. Wcześniej był drobny problem z kontrolką oleju gasła po pewnej chwili jakby auto łapało ciśnienie oleju.Teraz próbowałem odpalić i nawet nie zakręci, słychać stuk i gasną wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej nawet zegar z godziną przygasa.Czytałem na różnych forach że to wina akumulatora ,ale ładowałem i dalej to samo.Może to styki albo któryś bezpiecznik ,może przekaźnik bądź też rozrusznik.Czy ten stukot mógł pochodzić od rozrusznika ??Ktoś mi powiedział,że może przeskoczyło mi o oczko na łańcuchu rozrządu i dlatego mi stuka(łańcuszka jeszcze nie wymieniałem).Jaki jest powód że w ogóle nie chce mi odpalić -chciałbym chociaż na chwilkę go odpalić i posłuchać gdzie to stuka i jakie będą ewentualne koszty naprawy.)Może ktoś miał podobny problem.Proszę o pomoc
-
Człowieku gdzie w tym silniku masz łańcuch. Tato urwał korbowód i jak auto ma zapalić jak jest wał zblokowany.
Tato zasługuje na publiczną chłostę za brak jakiejkolwiek wiedzy technicznej, kto jeżdzi takim autem z palącą sie kontrolką braku ciśnienia oleju, ma szczęście że korbowód nie wylazł bokiem z kadłuba silnika
-
Re:Korbowód
Możliwe że to korbowód ,jakie koszta naprawy jeśli to to i co trzeba wymienić jeszcze bo to na pewno wiąże się z rozbiórką silnika.PS.kontrolka oleju gasła ale po pewnej chwili jakieś 10-20s hmm- w 100% to korbowód??
-
Zbyt duża rozpiętość cenowa wiąże sie z taką naprawą i zależy co tam sie posypało. Tak na pierwszy rzut szlif wału, korbowód, panewki może pompa oleju dodatkowo trzeba wymienić kompletny rozrząd z pompą wody i wariatorem hohoho 4 tysiaki razem z robotą ale na pewno musi to zweryfikować mechanik tylko się modlić żeby to nie był urwany korbowód
-
Ciekawe jest tylko to że żadne kontrolki nie wykazują jakiejkolwiek awarii silnika -kontrolka oleju gaśnie jakby nigdy nic
-
Silnik kręci czy jest zblokowany?
-
Właśnie o to chodzi że nie -po przekręceniu kluczykiem słychać jedynie cyknięcie i wszystkie kontrolki przygasają -nawet podświetlenia na zegarach.Chociaż powinien charczeć zgrzytać -a tu tylko cyknięcie
-
To może zmień akumulator na początek(pożycz) albo spróbuj ręcznie przekręcić wałem żeby sprawdzić czy wał nie jest zblokowany( na luzie)
-
akumulator ładowałem ale może jest już tak zarżnięty że naładować się już go nie da -przygasa lekko podświetlenie tablic jak właczam światła -z resztą urządzeń nie ma problemów jak klakson wycieraczki centralny zamek hmm może tak zrobię i dam znać co to :) tzn.jak przekrecić wałem pchnąć auto????
-
Ręcznie za koło pasowe złapać rękoma i próbować przekręcić w prawą stronę auto ma być na luzie, pchając auto na biegu możesz tylko wypchnąc korbowód na zewnątrz kadłuba jeśli jest zblokowany