-
napinacz rolka ??
Witam.
Niedawno co nabyłem 156 2,4 JTD i mam mały problemik odnośnie rolki od napinacza.
Dość mocno czasami hałasuje a nawet i piszczy, zapewne nie tylko ja mam ten problem z tego co przeglądałem na forum...
Moje pytanie - czy ktoś wymieniał samą rolkę od napinacza (z tego co wiem to chyba nie można dostać samej rolki... ) ale może pasuje od jakiegoś fiata czy czegoś innego? może da się same łożysko wymienić? Cała rolka z napinaczem jest dośę droga :( więc szukam jakiejś drogi obejścia aby wyszło dobrze a taniej...
Macie jakieś pomysły ... ?
Pozdrawiam
-
JA już wymieniłem trzeci raz rolkę w ciągu dwóch lat i bez problemu jest dostepna.
Dwie pierwsze to SKF - około 150zł, trzecia podróbka 80zł
-
Ale nie wiem czy w tym momencie myślimy o tej samej rolce...
Mi chodzi o cały napinacz, ma on rolkę z tego co wiem to jest ona przykręcana do tej sprężynki, i właśnie potrzebował bym samej takiej rolki a nie całego napinacza za 4stówy ...
ewentualnie może ktoś orientuje się czy da radę wymienić w tej rolce samo łożysko ? ...
Pozdro
-
sprawdz tulejke w dolnej podstawie sprezyny napinacza. ta przykrecona sruba m8 do metalowej podstawy, bardzo czesto ta tulejka (wybita) jest zrodlem nieprzyjemnych dzwiekow i stukow z okolic napinacza.
-
Nikt więcej nie miał do czynienia z podobnym problemem ?
Dziś byłem w serwisie to powiedzieli że ponoć można te łożysko ze środka tej rolki wywalić i wstawić nowe... robił to ktoś może ?
-
Rolka jest do kupienia osobno, nie raz ją wymieniałem, a przyczyny popiskiwania, trzepotania itp.wraz z procedurą naciągu masz TU
-
Potwierdzam. Ja również wymieniałem samą rolkę. W intercarsie jest za ok 150 pln.
-
dzięki za info. To w takim razie dalej wertuje allegro w poszukiwaniu tej rolki.
-
Witam, ja również muszę kupić ten napinacz bo czasami coś popiskuje :|
A czy to nie jest tak że ta sprężynka dociska rolkę do paska i jak pasek będzie luźny to będzie piszczał??? Jeżeli tak to trzeba się upewnić że to napewno rolka piszczy a nie pasek się ślizga.
-
Dokładnie. Bo może np łożysko w rolce stanąć i pasek będzie się po niej ślizgał. Tak więc musisz najpierw sprawdzić czy to rolka czy może sprężyna w napinaczu padła.