-
Wskaźnik paliwa
Witam. Od momentu przeczyszczenia zbiornika paliwa w 2,4 JTD wskaźnik paliwa zaczoł szaleć. TZn jak przyśpieszam to idzie do góry a jak hamuje to opada. Nie są to jakieś duże wahania ale zaczyna mnie to denerwować. Co może być przyczyna i jak to zrobić ?? Dziekuje z góry za pomoc.
-
mam ten sam problem w Alfie Romeo 156 2.0 TS . . . raz prawie leżała... a jak go troszkę przycisnąłem (5 tys. obr.) to nagle się 1/4 zrobiła ^^ ciekawe to...
-
wskaznik poziomu paliwa
Witam prawdopodobnie zle osadziłes całą kompletną pompę paliwa po wyjęciu to znaczy nie ustawiłes jej tak jak była ustawiona fabrycznie odkręc tą duzą ramkę która ją mocuje do zbiornika paliwa i przesuń ja w lewo lub w prawo powinno pomóc następnie dokręc tą duzą ramkę.
-
u mnie w V6 tez wskaźnik nie jest całkiem dokładny. Miałem kiedyś taki dziwny przypadek, jadąc autostradą bardzo szybko wskazówka spadała i uwierzyłem w to co pokazuje, nie zdążyła się zapalić rezerwa a auto przestało chodzić. Spodziewałem się najgorszego ale jak dzwoniłem po ADAC to kazałem zapobiegawczo wziąć benzynę... okazało się, że wyczułem. 5 litów kosztowało mnie 160 Euro, 10 za paliwo a reszta to koszt dowózki :mad: więc nie dopuszczam już nigdy do mniej niż 1/4 baku. Prawdopodobnie jest tak jak mówi kolega jasiu166 bo też wymieniałem pompę w zbiorniku.
-
Wskaźniki paliwa z definicji nie są zbyt doładne. Chociaż raz jeden zdarzyło mi się trafić w lancii Delcie. Wskazywał z dokładnością niemal 0,5l.
Ale w kilku przypadkach wytłumaczenie może być niezwykle prozaiczne. Jak w przypadku kol Fillipa . Dając gaz pompa zassała dużą dawkę paliwa, po odpuszczeniu część jego wróciła do zbiornika. To plus efekt przyspieszenia spowodowało zakołysanie się paliwa w prawie pustym zbiorniku i podbicie pływaka. Ale to tylko moja spekulacja , a nie rozwiązanie problemu.
Z własnych doświadczeń wiem że dobrze jest rozebrać, szczególnie w starych pompach, pływak i go przeczyścić.
Popawiają się wyraźnie wskazania.I unikamy sytuacji zawieszenia się gdzie opada powoli by na koniec zrobić nam niespodziankę i momenalnie spaść na zero.
-
panowie odświeżę temat
Od jakiegoś czasu mam problem ze wskaźnikiem w swojej 166. Na początku jazdy wskaźnik pokazuje dobry poziom, ale im dłużej jadę opada coraz niżej aż do zapalenia rezerwy. Potem po paru czasem parunastu km znowu pokazuje prawidłową ilość paliwa. I tak w kółko. Nie robiłem nic przy pompie ani przy zbiorniku, poprost pojawiło się i tyle. Co może być przyczyną?
-
Hehe, u mnie jest to samo, jak jadę to wskaźnik opada, później tankuję i się podnosi, i tak w kółko ;). Sory wiem że głupi żart, ale nie mogłem się powstrzymać :).
A tak poważnie to może pływak świruje, trzeba by zerknąć na pompę. Tutaj był podobny problem:
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...aliwa_jtd.html
-
Tylko że wskazówka opada po przejechaniu już paru km:P