-
Świece
Witam szanownych kolegów :). Postanowilem "zrobić dobrze" mojej kochance i wymyśliłem, że wymienię jej świece Denso po dobrej cenie kupione jako że w hurtowni pracuję, kupiłem nasadke, przedłużke bo siedzą głęboko że zwykłym się nie da kluczem no i własnie powstał problem, ja odkąd ją mam świec nie wymieniałem, 3 poszły bez większych problemów ale kolejne 3 siedzą twardo idą o 3/4 obrotu i koniec używałem dość dużej siły ale tak żeby nie ukręcić świecy, czy zerwać gwintu. jedna od strony chłodnicy a dwie w drugiej głowicy. Co z tym fantem zrobić???? Czego to może być wina?? Nagar na świecy?? czy coś innego może. Nie chcę na chama bo jeszcze gwint w głowicy spierniczę albo świce ukręcę a zwalać głowicy mi się nie uśmiecha, smutno mi się przez to zrobiło :). Może ktoś mądry ma jakiś sposób. Zapomniałem dodać że te 3 które poszły wyglądają dobrze żadnego "osadu" na nich nie ma.
-
Nie mozna zerwać gwintu odkręcając świece co najwyżej świeca pęknie i zostanie w głowicy, psiknij jakimś WD40 i po jakimś czasie odkręcaj. Ja do tego silnika stosuję świece Championa wytrzymują tylko 15-20 tyś ale pracują najlepiej w tym silniku
-
albo olejem smarować to tez pomaga wkręcać wykręcać
-
Psikałem, jakimś preparatem wurth-a bo wd nie uznaję no i one dalej taki opór mają. Jeśli chodzi o championy to zapewne są dobre ale jakiś uraz mi został bo padły we wcześniejszym samochodzie strasznie szybko, i źle mi się kojarzą. właśnie kurcze nie chce głowicy robić.
-
w ts lubia sie ukrecac te cienkie swiece(dopalajace) gdy ci sie ukreci niexaleznie czy wkrecaja c czy wykrecajac je, swieca wyjdzie, zostanie z niej tylko gwint w głowicy, wykrecisz go bardzo łatwo wkretakiem, albo szesciokątek, dobrze sie zaprzec i pójdzie bez problemu, tak na przyszłosc jakby cos sie stało
-
a jakim wkrętakiem dokładnie bo prawdopodobnie na wiosnę będę miał z jedną problem właśnie taki. lub jakim sześciokątnym bo nie za bardzo wiem o co chodzi.
-
troszke to smieszne aele jak mi 2 swiece pękły to byłem w panice, niewiedziałem co zrobic, wpisałem w google ,,pęknięta świeca alfa romeo" i mi b. duzo sie tematów wyswietliło, polecam sobie dokładnie poczytac, napewno bedzie dokładniej co i pokolei zrobic,
-
Ja nie widzę jakbym miał to zrobić po ukręceniu świecy bez zwalania głowicy, skoro one tak głęboko siedzą ..... Może zbyt małe mam umiejętności.
-
Można wykręcić urwaną świece też to kiedyś przechodziłem w 1.8 Turbo właśnie śrubokrętem
-
Pneumatykiem trzeba popróbować. Zacząć od najmniejszej siły i powoli pójdzie.