-
Zablokowane koła/ręczny
Witam.
Mam taki problem, zaciągnąłem ręczny który i tak był w kiepskim stanie a teraz nie mogę ruszyć auta ani na centymetr. Ani do przodu ani do tylu. Mam wrażenie że tylne koła stawiają czynny opór. Dźwignia ręcznego zrobiła się "luźna" tzn przy zaciąganiu nie stawia już żadnego oporu.
Czy jak wyciągnę auto na linkę i koła się obrócą to ręczny puści ? Czy ewentualnie przez rozebranie mieszka od ręcznego będę w stanie wyciągnąć linki aby odblokować koła ?
Auto stoi na ulicy między innymi samochodami w śniegu po kolana więc nie ma tam jak zdjąć koła. Będę wdzięczny za wszelką szybką pomoc
-
Bez zdejmowania kół, bez podnoszenia... Odśnieżasz, kładziesz się przy kole tak jak by Ci miał samochód rękę przejechać, tą samą ręką uzbrojoną w jakieś narzędzie (do wyboru) musisz rozepchnąć sprężynkę przy tłoczku ręcznego.. Stukając, rozpychajać kombinerkami, kluczem jakimś, cokolwiek... kombinuj. Abyś tylko wiedział o jaką sprężynkę chodzi.. i z drugiej strony to samo.
-
Właśnie nie wiem gdzie ona jest !?! Gdzie jej szukać ? Za tarczą hamulcową ? Na dole, na górze ? jakieś dalsze wskazówki ?
-
Po drugiej stronie zacisku.. zobacz jak linka idzie hamulcowa. Na jej końcu jest sprężyna i tłoczek..
-
Nie chciałbym wyrwać przewodów hydraulicznych.. będę to robił jutro o 5 rano... Dzięki Qki za pomoc. Może masz/macie jakieś inne rady dot tego problemu ?
-
Pewnie ręczny Ci zamarzł tzn woda dostała się pod pancerzyk linki, zamarzła i ją blokuje. Spróbuj nagrzać auto, jak nie będzie dużego mrozu to jest szansa, że pomoże.
-
To że się woda dostała nie musisz mi tłumaczyć to akurat wiem sam ;) chodziło mi o to jak się z tego wygrzebać.
Qki twoje rady były niezłe i w połowie dobre bo dostęp był taki że ja pie.... po kostki w wodzie i śniego-błocie ale dzięki temu co napisałeś udało mi się jedno koło odblokować. Drugiego za chiny nie dało się ruszyć.
Niestety i tak nie wyjechałem o własnych siłach, kolega swoim Volvo S40 mnie na linie wytargał na ulicę a później przy akompaniamencie pisków i zgrzytów jakoś się potoczyłem.
W każdym razie dzięki dla mnie temat zamknięty. Linki ręcznego do wymiany ;)
-
U mnie pomaga kilka dobrych szarpnięć widocznej części pacerzyka linki.
Linka jest przymocowana do wachacz, tak więc łatwo ją dosięgnąć wkładając rękę pod samochód.
A mechanizm jest w dolnej, przedniej części tarczy hamulcowej tuż za osłaniającą ją blachą.
Jak ją rozruszasz i skruszysz trochę lud tam zebrany powinno puścić.