Witam! Koledzy może ktoś wyjaśnić dlaczego odma wciąga olej u mnie są to duże ilości.
Printable View
Witam! Koledzy może ktoś wyjaśnić dlaczego odma wciąga olej u mnie są to duże ilości.
Może masz zapchany filtr powietrza...
albo masz przedmuchy czyli pierścienie do wymiany
- auto 1.8 TS ,
- poniżej odmy jest połączenie z kolektorem ssącym a tam jest dość duże podciśnienie, 0.6 , 07 bara.
- obieg ciśnienia jest następujacy: rura przed przepływomierzem idzie do pokrywy rozrządu, z pokrywy rozrządu idzie druga rurka do odmy.
- jeśli teraz masz przytkaną rurke od przepływomierza do pokrywy rozrzadu , to odma ciągnie olej z pokrywy rozrzadu.
- w pokrywie masz zrobiona "tarkę" do wytracenia oleju z powietrza nad klawiatura rozrządu.
- jeśli przedmuchy są za duże, lub nie ma podciśnienia z "przepływomierza" to i oleju jest duzo na tarce i odma go chwyta.
- na uruchomionym silniku wyciagnij wskaznik oleju i zobacz czy masz "przedmuchy" na tej dziurze od pręta wskaznika.
--
http://img62.imageshack.us/img62/713...dmy1ed1.th.jpg
--
przedmuchów nie ma sa nowe pierscinie
Jeśli nowe pierścienie na stare tłoki i nieszlifowane cylindry to nic dziwnego, że bierze olej.
- no to jak były pierścienie wymienione to nalezy zapytać a jak tam prowadnice zaworów oraz wałek rozrzadu, popychacze hydrauliczne.
- może to poprzez uszczelnienia, prowadnice zaworów idzie olej a nie przez odmę.
- a czemu były pierscienie wymienione, miały za duzy luz na zamkach ??
- i ile on wynosił jeśli był luz.
pierścienie olejowe skończyły sie więc wymieniłem całosć
---------- Post dodany o godzinie 17:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:54 ----------
silnik kłade na stół zobacze co wyjdzie, posprawdzam dokładnie przewodu odmy
---------- Post dodany o godzinie 17:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:00 ----------
jeszcze jeden wątek,na zimnym silniku muliła mi się do ok. 2500 obr. wrecz sie dławiła, czy ma to jakies powiazanie z powyzszymi problemami?
Witam. Chciałbym po zimie wyczyścić odmę w 1.8 TS. Czy moge prosic o wskazówki co i jak po kolei zrobic ? Jeszcze nigdy sie za to nie zabierałem
Rozłącz opaski i zdemontuj 2 węże gumowe łączące króćce wychodzace z pokrywy zaworów z rurą przed przepustnicą i zaworkiem zwrotnym w kolektorze ssącym.
Jeśli w wężach jest masełko to je usuń.
Mozesz też przeczyścić zaworek zwrotny w kolektorze, ale uważaj bo tam jest plastikowy grzybek ze sprężynką, więc jak ci wyskoczy i wpadnie gdzieś głęboko pod silnik to będziesz miał problem.