czesc wszystkim mam problem chciałbym wymontować alternator.Nie wiem jakich narzędzi do tego użyć,czy potrzebny jest do tego kanał,czy można wykonać ten zabieg przed domem na lewarku? :uszy:
Printable View
czesc wszystkim mam problem chciałbym wymontować alternator.Nie wiem jakich narzędzi do tego użyć,czy potrzebny jest do tego kanał,czy można wykonać ten zabieg przed domem na lewarku? :uszy:
Wprawdzie jest opisana 156 ale w 155 będzie pewnie ta sama procedura http://www.forum.alfaholicy.org/topi...-ts-vt2097.htm
Czesc
Sorki ze odgrzewam starego kotleta, ale nie bede specjalnie zakładał tematu.
Otóz czy w AR156 2.0TS procedura wyciagania altka jest taka sama jak dla 1.8TS ?
Zastanów się zanim się zabierzesz za przełożenie alternatora, ja przed chwilą skończyłem to robić. Czas - 2 godz. W alfie 155 jest przeje......ne!!!!!! Ja wymontowywałem kolektor ssący - dwie śruby 17. Normalnie nobla powinni przyznać temu co wymyślił mocowanie kolektora ssącego w tym modelu. Potem cztery opaski zaciskowe. Następnie trzeba zluzować opaskę od gumowej rury filtra powietrza i odkręcić opaskę podtrzymującą linkę od gazu przy cewce zapłonowej. Nie zapomnij jeszcze poodpinać wtyczek od silnika krokowego i czujnika położenia przepustnicy. W ten sposób możesz cofnąć kolektor. Alternator siedzi na dwóch śrubach 17. Z tyłu dwa przewody czerwony klucz 13 i szarożółty klucz 8. Spowrotem tak samo. POWODZENIA przy rozbieraniu i składaniu. Idę się umyć bo jestem czarny.