-
Wtryski 2.4jtd
Witam!
poruszałem już kiedyś podobny temat a mianowicie problem był z wtryskami. 2 dni temu zatankowałem na nie znanej stacji benzynowej i od razu odczułem różnice w zachowaniu się samochodu był "zamulony" dzisiaj jadąc zaświeciła sie marchewa auto zaczeło gasnąć na niskich obrotach. Nie chciało zapalić,jak już zapaliło musiałem trzymać go cały czas na lekkim gazie...kiedy przyśpieszałem kontrolka gasła lecz gdy tylko przerzuciłem bieg i spadały obroty lub utrzymywałem je w miejscu to znów sie zapalała!!! po zgaszeniu auta i ponownym zapaleniu kontrolka już nie reagowała i świeciła cały czas auto nie ma mocy wogóle nie przyśpiesza jedzie bo jedzie...
Jeżeli ktoś miał podobny przypadek lub wie co jest przyczyną to prosze o podpowiedz co zrobić....:confused:
-
Zacznij od wymiany filtra paliwa.
-
widocznie paliwo musiało być kiepskiej jakosci jak masz chodziazby paragon mozesz sie zwrocic do stacji o zwrot kosztow naprawy
-
filtr wymieniłem jakieś 3 tygodnie temu nie sądze żeby aż tak zasyfiło ten filtr...
-
A dużo nalałes tego paliwa? Ile kilosów na nim zrobiłeś?
-
gdzieś za 50zł przejechałem ponad 100km. jest jeszcze jeden problem...nie słychać torbiny zawsze gwizdała bardzo głośno teraz cisza.strasznie ciężko wychodzi na obroty i cały czas pali się marchewa!!! czy jest to możliwe żeby sie świeciła jak by turbo padło?? oleju jest cały czas norm.poziom (nie ubywa)
-
jak Ci turbo gwizdało, to to już był znak, że coś nie tak z doładowaniem. Dzwigaj maske i sprawdzaj wszystkie przewody biegnące do turba, a i trzeba się będzie udac do dobrego zakładu, gdzie stwierdzą co z silnikiem nie tak.
Szkoda silnika, aby go dalej katowac, ale jak już jezdzisz to tankuj na "normalnych stacjach" na przyszłośc.
-
a czy podpięcie samochodu pod komputer może wskazać ewentualną przyczynę tej usterki??
-
jak kontrolka ci sie świeciła to na 100% będzie błąd zapisany w pamięci ECU i najlepiej jak podłączysz bo tutaj na 100% ci nikt nie powie co twojej alfie dolega