-
Piszczenie w silniku
Witam jak w temacie...Od jakiegos czasu słychac u mnie popiskiwanie pod maska od strony pasażera. Rozrzad mialem zmieniany we wakacje i było cichutko nie wiam czy po zimie cos wychodzi... Dzwiek jest cykliczny i dochodzi tak jakby z paska klinowego. Cykliczny popiskujacy. Miał ktos z was podobne problemy? Prosze o sugestie
-
Było sporo o tym na forum poszukaj trochę.
Co do piszczenia może to być któreś z łożysk urządzeń pomocniczych czyli alternatora, klimy ewentualnie pasek piszczy.
-
Piszczeć może:
1) pasek wielorowkowy (najczęściej)
2) rolka prowadząca
3) napinacz paska
4) łożysko alternatora (raczej małoprawdopodobne)
Prosty sposób na sprawdzenie, która część powoduje piszczenie:
kupujesz smar silikonowy, taki jak do uszczelek,
oglądasz pasek czy nie jest popękany od strony rowków i na grzbiecie.
Można delikatnie go spryskać smarem silikonowym (ale nie za dużo) na pracującym silniku,
jeśli to pasek powoduje piszczenie, to po pryśnięciu powinien przestać piszczeć.
Jeśli nie pasek, to po kolei pryskasz na rolkę prowadzącą, następnie rolkę napinacza, oczywiście w okolicy łożyska.
-
U mnie też coś zaczęło nie przyjemnie piszczeć, sądzę że jest to jak juz wcześniej pisałem w innym temacie rolka od napinacza paska klinowego. Ale jeszcze dla pewności tez wykonam sobie taki teścik.
-
U mnie piszczenie wygląda tak, że po odpaleniu chwilkę popiskuje, na zimnym to piszczenie jest nieregularne, niesynchroniczne, pasek miałem wymieniany 2 miesiące temu, stawiałbym raczej na alternator, da się to jakoś sprawdzić??