-
Spalanie 18L/100 km ;/
Witam raz kolejny :) postanowilem sprawdzic sobie srednie spalanie na 100km i doznałem szoku bo wyszło 18l ;/ sposob sprawdzania oczywiscie zalany na full zrobione 100km i znowu do pelna ;/ powiedzcie mi co moge sam sprawdzic i ewentualnie zrobic ;/ jakies 3 miesiace temu na miescie spalanie nie przekraczalo 12L / 100km
-
na początku napisz kolego jaki silnik :)
a jak autko jeździ? wszystko ok? nie dławi się? dobrze się wkręca na obroty? może być problem z sondą, podjedź na kompa i sprawdź wykres może padła..
-
Na początek sprawdź jaki masz silnik i nam podaj to się pomyśli ;)
Jakieś objawy niepokojące, kontrolki, sposób eksploatacji (szaleństwa, normalna, emerycka, przejeżdżane odcinki) jakiś dym z rury, zapach paliwa, okopcona końcówka?
Nic nie napisałeś a wróżek brak.
Uprzedziłeś mnie "kaczo" :)
-
- czy JTD może tak dużo palić ?
- bo TS są znane z tego , że jak się pociągnie to i 25 wyjdzie.
- koledze na trasie do Opola spalił właśnie 25 l/100 km ale za to byliśmy dość szybko w Opolu na naleśnikach.
-
strzelam ze jest to V6 :) i w mrozach to "normalne" jesli jezdzi sie krotkie odcinki
-
Więc tak, silnik 2.0 ts co do dławienia itp raczej nie, czasami jej sie zdazy, w ostatnim czasie jedynie zaobserwowalem troszke mniejsze przyspieszenie ale nie zawsze raz jest rakieta a innym razem słabiej ;/ co do kompa sam chce powalczyc z tym tylko musze Xp zainstalowac bo obecnie mam win 7.
-
no więc jeśli takie objawy to prawdopodobnie sonda lub przepływka :)
ewentualnie nie ciągaj pod czerwoną kreskę, może spalanie się unormuje hehe:D
-
co do jazdy to fakt, rano robie trase ok 3km pozniej po pracy podobnie jakies 5km... pod czerwoną kreske praktycznie nie zagladam ze tak powiem :) zrobie jeszcze test jutro w trasie jak wyjdzie :)
-
co do win7 - nie musisz mieć XP, ja odpaliłem unidiaga na win7 bez problemu (stery do kabla znalazł sobie sam, tylko parametry transmisji musiałem sobie ustawić na COMie) ;)
co do spalania to u mnie w korkach 18l to norma...
pozdr,
~tomaz
-
Jak już wyżej napisane, przepływka i sonda do kontroli.
18l w korkach, łał boli. Przy dzisiejszym tankowaniu suprise 380km przejechane a weszło 51l :o
A lekko ze mną nie ma ;) Temperatury na plusie robią swoje.