-
sprzeglo
witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem i posiadam alfe 156 2litry w kombi rok 2001 chodzi mi oto ze dziś etanolem na światłach i kiedy miałem ruszyć wbiłem bieg i nagle mi szarpną i zgasł i oczywiście sprzęgło zostało ale za chwile odpuściło tylko ze jest bardzo miękkie lata sobie jak chce bez żadnego oporu i nie da się wbić żadnego biegu jutro jadę do mechanika ale czy ktoś może mi powiedzieć co mogło by się stać ?było ciemno ale widziałem ze płyn hamulcowy jest z góry dzięki:confused: pozdrawiam
-
Jak to mówi dr G autopsja prawdę Ci powie. Nie mniej jednak uszkodzeniu mogła ulec pompa sprzęgła znajdująca się pod pedałem , lub wysprzęglik,ewentualnie może układ odpowietrzający wysprzęglik, ale wątpię by natychmiastowo uległ on zapowietrzeniu. Zbiorniczek płynu hamulcowego masz 2dzielny, jedna "miska" tyczy się sprzęgła, kolejna jak wiadomo ukł.hamulcowego. Sprawdź więc uważnie poziom całkowity.
-
jeśli powstał przy tym wyciek z okolic łączenia skrzynia biegów-silnik to do wymiany wysprzeglik,jeśli nie ma pod samochodem żadnej plamy to sprawdź okolice pompki sprzęgła (jest tuż pod pedałem).