-
Ile moze wytrzymac JTD?
Zastanawiam sie jak wytrzymale sa te silniki, na co trzeba zwracac uwage przy duzych przebiegach, ile kilometrow juz zrobiliscie na swoich? Moja ma juz 194 tys i chodzi swietnie, myslicie ze teza jaka uslyszalem od jednego mechanika "ten silnik jest dopiero dotarty" ma cokolwiek wspolnego z prawda?
-
Pamietam ze kiedys mialem okazje kupic po dobrej cenie 156 2,4 jtd z przebiegiem pod 300kkm. Znajomy mechanik powiedzial mi wtedy ze akurat w tych silnikach taki przebieg nie powinien odstraszac :wink:
-
mój wuja, ma przejachane ponad 300 tysięcy, dokladnie nie pamietam ale ponad, sprawdze to, ale teraz zaczelo ostro mu sie sypac zawieszenie, wiec zostawia troche pieniedzy w serwisie, za jakies polosie wahacze itd. ale sam motor chodzi dobrze, chociaz sam nie jezdzilem nia, ale jako pasazer nic nie zauwazylem, a ma ten sam silnik co w temacie i ja. wiec mysle ze silniczki JTD są najmocniejsza stroną tego samochodu, dlatego sie na ten zakup zdecydowalem, pozdrawiam
-
No właśnie też tak myślę, moja ma ponad 200 000 i jest i chodzi jak nowa:)
-
po 200 000tys taki jtd to sie dopiero dobrze dotarl :roll: 8) oczywiscie jesli serwis byl przestrzegany,auto uzywane "normalnie" a nie jak debil :wink:
Zauwazcie, ze w autach(nawet benzynowych) najczesciej sypie sie cos innego niz silnik np blacha, skrzynia,zawias i wiele innych pierdolek procz silnika ktory pewnie chodzil by drugie tyle.Sa wyjatki oczywiscie.Ale wiem z tego co zauwazylem sam :wink:
Wiadomo, ze jakis tam osprzet silnika trzeba od czasu wymienic ale jesli chodzi o sam silnik czyli blok,tloki,korby,wal,to zadko sie psuje :D
-
Nie :) Nie :) Nie jak debil ;) Moja Alfa ma piękną pieczątkę z każdego przeglądu w swojej książeczce, wszystko robiłem na czas a nawet przed, także jak mówię, chodzi jak brzytwa :mrgreen:
-
diesel a szczegolnie te malo wysilone spokojnie wytrzymuja 500000 km ale pod warunkiem wymiany oleju na czas
-
Ja mam w swojej 190, a zachowuje sie jak nowka... :)
-
Też mi się wydaje że te silniki prawidłowo eksploatowane mogą przelatać ze 300tyś bez większych problemów. Moje JTD co prawda mam dopiero 2 dni, z przebiegiem 169tys a chodzi świetnie. Wszystko zależy jak był używany przez poprzedniego właściciela.
-
Kolega ma doblo 1,9 JTD ponad 400 tys .Olej mobil 5w50 wymiana co 20 tys.Jak go kupił miał 20 tys, turbina nie ruszana raz przepływomierz :)