-
Co to za bledy?
Czesc po podlaczeni swojej alfy do alfadiaga ukazaly mi sie takie bledy:
P1512
P1513
Co one oznaczaja? Oczywiscie przetlumaczone na polski bo w opisie np blad P1512 - MDS Motor Blocked nic mi nie mowi...
I do tego co zonacza blad poduszki nr 14? Wiem ze to Keylock switch for disabling passenger airbag ale w czym szukac przyczyny?
-
- gdzies ty dorwał ten opis bledów, wyrzuć w tej chwili do kosza.
--
http://img695.imageshack.us/img695/4...alfy156.th.jpg
-
A co to znaczy? Cos z silnikiem krokowym? Dodam ze stalo sie to jak wcisnalem w alfadiagu idle test actuator czy jakos tak...
-
-
Bubu robilem kilka razy reset krokowego unidiagem i nie bylo problemu. Wiem ze po resecie robi sie adaptacje i tak tez teraz zrobilem. Po resecie w alfadiagu (ECU i korkowy) robie adaptacje czyli wlaczylem samochod i chodzil ok 20 min do rozgrzania i blad dalej wywala ;/ Teraz wywala tylko blad P1513. Moze jakos inaczej robi sie adaptacje w alfadiagu?
A co to jest jeszcze za blad poduszek nr 14? Wylacznik poduszki pasazera?
Ps. Te kody bledow znalazlem w podwieszonym temacie OBD II
A co do pytan to pisalem do Ciebie jak sie robi reset alfadiagem no ale nie wazne.
-
- robiłeś wszystko poprawnie i zgodnie ze sztuką.
- te opisy błędów są poprawne, te polskie i te angielskie.
- po wybraniu "idle test actuator" ECu wykonał poprawnie test silnika krokowego i wykrył błąd P1513.
- czego niestety nie wykrył Unidiag.
- nie umiem przetłumaczyć opisu tego błędu ale wyglada coś na problemy z potencjometrem silnika krokowego, MDS to zestaw potencjometrów silnika krokowego.
- problemy z ECU bym wykluczył.
-
Tylko ze teraz po podlaczeniu do unidiaga on tez wykrywa ten sam blad P1513. Nie wiem o co tu chodzi ;/
-
- tu nie ma co podłączać kolejne programy, każdy program to samo powie.
- jest bład P1513 który należy usunąć.
- bez finansowa naprawa to rozłączyć i połaczyć konektory od przepływomierza.
- po tej operacji wyzerowac bląd i zrobić testy silnika krokowego.
- jeśli błąd wróci to tylko wymiana silnika krokowego.
- a w czym Ci przeszkadza ten bląd nie mozna przyśpieszać, jezdzić, uruchomić auta, za duzo pali benzyny ?
-
O to chodzi ze jak stoje w miejscu (bieg jalowy) zapala mi sie nie raz marchewa i w tym momencie jak sie zapali to spadaja same obroty i zaraz ida znowu na ok 1 tys czyli tak jakby bylo falowanie. Od wczoraj zauwazylem ze mam wyzsze obroty i przy dojezdzaniu do skryzowania nie spadaja od razu jak powinny. Zdarza sie tez ze podczas jazdy rzuci samochodem i na chwile traci moc.
Bubu a powiedz mi w alfadiagu sa trzy opcje do kasowania silnika krokowego ecu itd napisz mi jeszcze raz jak mozesz ktorym kasuje sie ustawienia silnika krokowego, ktorym jego adaptacje a ktorym adaptacje calego ECU bo nie wiem czy dobrze mysle :)
Dodam jeszcze ze jak robie testy silnika krokowego to wychodzi ze wszystko ok, dopiero po wlaczeniu silnika blad wyskakuje.
-
A, że tak z ciekawości zapytam kolega, z którego Nowiaka?