-
termostat do 1.9jtd 156
kupował ktoś w Was termostat do jtd 1.9 ten na 2 czujniki?? Polecacie jakiś sklep internetowy z dobrymi cenami?? na allegro niestety nie ma :(
czuje że musze wymienic, bez korków w mieście nie chce mi sie nagrzac wiecej niż 70C Ciepło leci bardzo szybko do auta nawet gdy ledwo 50C przekroczy . W serwisie (POLCAR w Poznaniu) powiedzieli że one tak mają ale nie chce mi sie wierzyc, tymbardziej czytałem że wielu z Was wymienilo termostat i temp. dochodzi do 90C
-
u moich rodzicow tez tak jest i ci w polcarze moga miec racje.u nich temperatura nie przekracza 80 stopni i jest wszytsko git.mysle ze to jest raczej kwestia wskaznika,a raczej jego niedokladnosci.
w zimie rowniez jest bez problemu,ogrzewanie chodzi jak zloto:)
-
One tak mają (problemy z termostatami dotyczą raczej TSów)- pojeździj bez włączonej klimy to zobaczysz wyższą temperaturę. Jak chcesz oceniać sprawność termostatu to sprawdź w jaki sposób nagrzewa się rura gumowa chłodnicy, a nie patrz na wskaźnik temperatury - bo on często przekłamuje (zaniża temperaturę)
-
jeżdze większość bez klimy i to wlasnie bez niej mam taka temp. na kompie pokazuje ok. 73-75 stopni kiedy u mnie na wskazniku jest ok. 70. A rura po odpaleniu jest zimna przez jakies 10 min. poczym szybko robi sie goraca i wtedy pokazuje na wskazniku jakies 50-55 stopni. To chyba troszke za wczesnie sie otwiera termostat??
-
U mnie tez tak było, po wymianie termostatu temperatura poszła do 90st, wiec nie zastanawiaj sie tylko wymieniaj, groszowa sprawa.
-
W takim razie jaka powinna być właściwa temperatura, bo już się pogubiłem :P
-
Oryginalny termostat w JTD otwiera się w temperaturze 78-82C i jeśli podczas jazdy taką utrzymuje to wszystko w porządku. Skoro serwis mówi ci że temperatura jest prawidłowa to jest - dużo tutaj zależy od stylu jazdy i długości pokonywanych odcinków. Ludzie którzy mają na wskaźniku prawie 90C zastąpili oryginalny termostat zamiennikiem firmy Vernet, który ma temperaturę otwarcia 88C - stąd wyższa temperatura, ale czy to jest dobre dla silnika?