-
dziwna praca silnika 2.5
dziwny problem z rana jakby nie paliła na wszystkie cylindry, takie nagłe szarpnięcia np. jadac jednym tępem np 80km/h wyczuwalne same przyspieszania i zwalniania.. ze tak to ujmę
przyczymna objawa jaka możę być przypuszczalnie czyż by mi juz silnik kończył żywot..
-
Nie panikuj, na kompa jedź i sprawdź czy zapłony nie wypadają, może to świeca lub cewka niedomaga, w najgorszym wypadku może być zawór jakiś wypalony.
Powodzenia w diagnozowaniu.
-
tylko gdzie to zrobią ?? jak trzeba.. ;| jeszcze takie pytanie czy ten silnik ma cos nie tak bo kolega wyremontował w passacie 1.8 kapitalke to ładnie mu to odpala.... a w mojej alfie musi troche ten rozrusznik zakręcic aby odpaliła... czyż by nie było dobrego ciśnienia...? ze potrzebuje tyle czasu
-
Zależy ile to trwa, jak masz słabą kompresje to dłużej będzie kręcić, jak podpalone zawory to też chwilę trwa zanim sobie napompuje ciśnienia. Najlepiej zmierz u mechanika kompresje cylindrów,będziesz miał obraz kondycji silnika.
A V6 generalnie zapala ciut dłużej niż czterocylindrówka, ale tylko ciut. U mnie tak ze dwa pełne obroty wału.
-
czyli ile to jest tak na oko sekund? a jakie prawidłowe ciśnienie powinno być w v6?
u mnie to trwa tak około 6-8 sec.
-
Jedna sekunda z haczkiem, nie no u Ciebie to przesada, ewidentnie coś nie tak, jedź na pomiar kompresji a wcześniej na komputer (może to elektronika) Ciśnienie jak w innych pewnie w okolicach 11-13 atm. Ale pewien nie jestem, mechanik powinien wiedzieć.
Powodzenia.
-
nie wiem juz mnie dobija ta alfa zalałem tydzień temu 20litrów benzyny i juz nie ma nic... a ona służyć ma tylko do odpalania... a przejechałem okolo 350km od zalania.
Co dziwne po przejechaniu 20km ustało to i pracuje normalnie...
a wcześniej jak stałem na światłach to chodziła jak traktor i duże wibracje czuć na całym samochodzie było